Hlavní obsah

Čtvrtníček zamíří s Ivánkem do psychiatrické léčebny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimo jiné i dvojice Čtvrtníček - Lábus vystoupí se svým představením Ivánku, kamaráde v pražských Bohnicích, kde se 27. až 28. května uskuteční divadelní a hudební festival Mezi ploty.

Článek

"Dnes už každý tuší, co to duševní onemocnění je. Mezi ploty se pacienti mísí s normálními návštěvníky a často od nich nejsou k rozeznání," řekl Robert Kozler ze sdružení NedomYsleno, které přehlídku pořádá již popatnácté. Festivalová série letos začne 13. května v Dobřanech u Plzně, o týden později se přehlídka přesune do Brna.

V pražských Bohnicích se festival bude konat od 27. do 28. května. Pořadatelé by přehlídku Mezi ploty rádi uspořádali také na Ostravsku. "Tam jsme zatím nenalezli žádnou psychiatrickou léčebnu, kde by tato akce šla uspořádat," posteskl si Kozler, který začal pořádat festival podle svých slov ještě jako naivní, ale nadšený teenager.

Pořadatelé si cení zejména podpory ze strany vedení léčeben. "Mají ohromný zájem a invenci," míní Kozler. Festival Mezi ploty netrpí ani nedostatkem návštěvníků. Podle Kozlerova odhadu přehlídka v minulých letech do všech tří léčeben každoročně přilákala přes 30 000 návštěvníků. "Nikde v zahraničí se taková akce nekoná, podle mě je to taková ukázka 'pozitivního češství'," prohlásil. V letošním ročníku vystoupí například Sunshine, Iva Frühlingová, Vlasta Horváth, Ivan Hlas, Miro Žbirka, Lenka Dusilová, Petr Čtvrtníček s Jiřím Lábusem a řada kapel a divadelních souborů.

Podle Kozlera mají umělci o účast na festivalu velký zájem, přestože účast na festivalu není honorována. "Na programu je hudba, loutkové divadlo, činohra, pantomima, pohybové divadlo i výtvarné dílny," uvedl Kozler. "Úžasná je třeba pantomima neslyšících, kteří tak vlastně komunikují celý den a je logické, že na scéně to funguje na jedničku," konstatoval. "Festival Mezi ploty odkrývá duši lidí, kteří jakoby měli něčeho méně, ale něčeho jiného mají zase víc," dodal.

Podrobný program festivalu je uveden na jeho internetových stránkách www.meziploty.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtníčkovy billboardy parodují premiéra

Politické strany mohutně zbrojí na nadcházející podzimní volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu. Jako první rozjela kampaň ČSSD, která...

Výběr článků

Načítám