Hlavní obsah

ČT potrestala externisty za urážky romského kněze

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize potrestala kvůli urážkám v pořadu Před půlnocí, odvysílaném v pátek 14. dubna, tři externí pracovníky z úseku realizace Redakce zpravodajství. Na dobu tří měsíců s nimi přerušila spolupráci.

Článek

Co se stalo? V průběhu přímého přenosu lidé z režie nelichotivými poznámkami komentovali vystoupení romského pravoslavného kněze Davida Dudáše. Farář v rozhovoru s moderátorkou Ivetou Kováčovou hovořil o své cestě k víře a kněžství, o vztahu Romů ke křesťanství i k velikonočním svátkům.

Urážlivé poznámky jako například: "Říká blbosti" kněz slyšel, protože zhruba dva metry od něj byla zavěšena sluchátka na kameře napojená na omylem nevypnutý mikrofon v režii. Invektivy z režie kněze podle jeho slov vyvedly z míry.

"Nic takového jsem nečekal. Byl to přímý přenos, úplně mě to rozhodilo," prohlásil Dudáš po odvysílání pořadu. Za incident se už knězi omluvil šéfredaktor publicistiky Jiří Vondráček i šéfproducent Petr Jahn. "Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal se rozhodl pro postih s ohledem na dosavadní práci tří viníků pro ČT, a také po osobním rozhovoru s farářem Dudášem. Je nám samozřejmě líto, že k invektivám došlo, a uděláme vše proto, aby se nic podobného již neopakovalo," sdělil v pondělí Právu mluvčí ČT Martin Krafl.

Diskuze byla zakázána kvůli velkému množství urážlivých a rasistických příspěvků. Slušným přispěvatelům se omlouváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám