Hlavní obsah

Cruise může točit, ale žádné hákové kříže, vzkázalo německé ministerstvo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivý obrat nastal při natáčení filmu o atentátu na Adolfa Hitlera, který připravuje americký herec Tom Cruise v Berlíně. Zpočátku bylo podle tamních úřadů nemyslitelné, aby se točilo na místě, kde byl popraven atentátník von Stauffenberg. Nyní si to ministerstvo rozmyslelo.

Článek

Vzhledem k pietnímu charakteru místa neměl Tom Cruise přístup do tzv. Bendlerblocku, berlínské budovy ministerstva obrany. Úřady si to nyní  rozmyslely, a Američané tak mohou natočit tři noční a jednu denní scénu (včetně popravy von Stauffenberga) v autentických kulisách. Nesmějí tam ale používat hákové kříže, doplnilo ministerstvo.

"Na ministerstvu změnili názor, na novou žádost filmařů odpověděli kladně," uvedl Thorsten Albig z ministerstva financí, které je za povolení zodpovědné.

V souvislosti s natáčením Cruisova filmu se v Německu zvedl silný odpor i kvůli tomu, že herec je členem scientologické církve. Ministerstvo financí ale uvedlo, že to při rozhodování o povolení nehraje žádnou roli.

Smůla se Cruisovi lepí na paty

Film Valkýra provází od začátku smůla - kromě tahanic o povolení došlo i k nehodě. V srpnu spadlo při natáčení jedenáct lidí z jedoucího nákladního auta a jeden z nich byl těžce zraněn. Natáčení pak bylo přerušeno a auto zkoumali policejní technici.

Valkýru točí režisér Bryan Singer a Tom Cruise hraje Clause von Stauffenberga, tedy muže, který se v červenci 1944 pokusil zabít Hitlera. Atentát se však nepodařil. Americký štáb je v Německu od poloviny července.

Reklama

Související témata:

Související články

Cruisův film v Berlíně ohrozila nehoda

Při natáčení filmu Toma Cruise Valkýra bylo v Berlíně zraněno jedenáct lidí. V zatáčce vypadli z jedoucího nákladního vozu. Policie zkoumá,...

Výběr článků

Načítám