Hlavní obsah

Colours of Ostrava bude úplně jiný festival než dříve

Právo, Aleš Honus

Jedenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava, který začne ve čtvrtek večer, bude naprosto jiný, než ho jeho dlouholetí fanoušci znají. Přehlídka, která se dlouhodobě snaží odlišit od jiných festivalů neokoukanou dramaturgií a nekompromisním důrazem na kvalitu, vstupuje do zcela nové éry.

Foto: archív Colours of Ostrava

Program na hlavním pódiu dnes zahájí kanadský zpěvák Rufus Wainwright.

Článek

Ambice vybudovat v Ostravě unikátní hudební přehlídku, která nemá obdobu v celé střední Evropě, jsou letos korunovány změnou působiště. Pro mnohé překvapivou, některými i odmítanou, ale podle pořadatelů akce naprosto nutnou kvůli tomu, že původní místo v centru Ostravy už neumožňovalo další rozvoj a nezvládalo narůstající počet návštěvníků.

Foto: archív Colours of Ostrava

Na Colours ve čtvrtek vystoupí finský akordeonista Kimmo Pohjonen se seskupením Kronos Quartet.

Festival, který se uskuteční v areálu Dolu Hlubina a již vyhaslých vysokých pecí, letos nabízí neuvěřitelné dvě stovky hudebních produkcí, divadelních představení, projekcí, besed či workshopů. Čtvrteční program se ještě nebude odehrávat na všech scénách a vypukne až po sedmé hodině večerní, přesto se návštěvníci mohou těšit na šestihodinovou nálož opravdu mimořádné hudby.

Myslíme, že se naše hudba do prostředí továrny zapadne
Hank Dut (Kronos Quartet)

Program na hlavní scéně zahájí slavný kanadský zpěvák Rufus Wainwright, vystoupí také vynikající kapely Mogwai a Infected Mushroom a asi největší lahůdkou bude představení multimediálního projektu Uniko, se kterým přijede soubor Kronos Quartet, finský akordeonista Kimmo Pohjonen a zvukový mág Samuli Kosminen.

„Jsem velmi šťastná, že můžeme na Colours přivítat legendární Kronos Quartet. Je to jeden z mých splněných snů. Po koncertech Jana Garbarka a Michaela Nymana, kteří na Colours hráli v uplynulých letech, je to náš další pokus ukázat, že i na festivaly tohoto typu se hodí projekty, které vyžadují od posluchače větší míru koncentrace,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Foto: archív Colours of Ostrava

Program na hlavním pódiu dnes zahájí kanadský zpěvák Rufus Wainwright.

Vystoupení bude výjimečné nejenom v tom, že protagonisté projektu Uniko spolu koncertují jen velmi zřídka, ale i vzhledem k syrovému industriálnímu prostředí, kde hudba inspirovaná severským mysticismem zazní. „Myslíme, že se naše hudba do prostředí továrny zapadne, protože je nejen melodická, ale i- přesná,“ řekl ve středu novinářům jeden z členů Kronos Quartetu Hank Dutt.

Doprava na Místecké dostane zabrat

Nový festivalový areál dělá největší vrásky dopravním policistům, protože hlavní vstup do areálu Dolu Hlubina je umístěn v těsném sousedství frekventované čtyřproudé silnice. Stání automobilů bude povoleno jen na záchytných parkovištích. „Na ulici Místecké bude po dobu festivalu zakázáno parkování, tedy stání i zastavení. Lokalita je označena přenosným dopravním značením,“ řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Foto: archív Colours of Ostrava

Na Colours ve čtvrtek vystoupí finský akordeonista Kimmo Pohjonen se seskupením Kronos Quartet.

Dalším bolavým místem je prostor tramvajových zastávek Důl Hlubina a Vítkovice vysoké pece. „Apelujeme na chodce, aby dbali na svou bezpečnost, využívali podchody pro chodce a nepřecházeli mimo tato určená místa, protože komunikace je opatřena betonovými svodidly,“ dodala Holčáková.

Reklama

Související články

V sobotu startuje nová televize pro muže Fanda

Tuto sobotu 14. července od 16 hodin se v televizním světě objeví nová stanice Fanda, určená zejména mužům. Jde již o pátý kanál - po Nově, Nově Cinemě, Nově...

Výběr článků

Načítám