Hlavní obsah

Co "pofrčí" v roce 2013? Proslulá anketa BBC The Sound of má finalisty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct nejslibnějších začínajících skupin a interpretů se dostalo do užšího výběru tradiční odborné ankety BBC The Sound of. Žebříček sestavují zkušení kritici a producenti, a tak na rozdíl od různých televizních show skutečně vyhrávají budoucí hudební hvězdy. V minulosti to byla např. Adele, po ní uspěli Michael Kiwanuka či Jessie J.

Foto: lauramvula.com

Laura Mvula

Článek

Na 213 lidí z oboru zaslalo své tipy a po sečtení nominací se do popředí dostali londýnští rockeři Palma Violets, americké indie popové sestry Haim, popové duo AlunaGeorge, birminghamská indie kytarovka Peace nebo holčičí post-punková kapela Savages.

Vítěz ankety BBC The Sound of 2013 bude vyhlášen 4. ledna 2013 v pořadu DJe Huwa Stephense. Letošní výběr popsal jako velmi vzrušující směs silných vokalistů, divných umělců a spousty skupin, které mají svoje vlastní pojetí popu.

"Je to vždycky různorodý seznam, který lidi překvapuje, vzbuzuje debaty a spekulace o stavu současné hudební scény," pochvaluje si Stephens.

Téměř všichni v žebříčku jsou poměrně originální a stojí za poslech. Mnozí kombinují staré žánry s elektronikou a dosahují zajímavého zvuku a přitom se nedají označit za nepřístupné nebo alternativní - např. dívky z Haim.

S křehkostí, minimalismem i nečekanými vokálními aranžemi kouzlí pro změnu zpěvačka Laura Mvula, kterou někteří přirovnávají k Björk. Písničky začala poměrně nedávno dělat na laptopu, když se jako suplentka nudila ve škole v Birminghamu.

Další začínající hvězdy AlunaGeorge (dvojice Aluna Francis a George Reid) si hrají s elektronikou a soulovými vlivy a své muzice sami říkají "popstep".

Foto: michaelkiwanuka.com

Michael Kiwanuka

Loni ještě úplně neznámý zpěvák Michael Kiwanuka zvítězil v této anketě a okamžitě se stal pop hvězdou první ligy. Svého debutu prodal za jeden rok asi půl miliónu kusů, což je v dnešní době skoro zázrak.

BBC Sound of 2013

AlunaGeorge

AlunaGeorge A*M*E

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula Little Green Cars

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula Little Green Cars Palma Violets

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula Little Green Cars Palma Violets Peace

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula Little Green Cars Palma Violets Peace Savages

AlunaGeorge A*M*E Angel Haze Arlissa Chvrches Haim King Krule Kodaline Laura Mvula Little Green Cars Palma Violets Peace Savages The Weeknd

Tom Odell

V anketě hlasují jen novinoví a internetoví kritici, DJové a producenti. Každý napíše tři favority bez ohledu na národnost nebo žánr a BBC pak hlasy sečte a vyhlásí vítěze.

Reklama

Výběr článků

Načítám