Hlavní obsah

Člověk není nábytek, říká tesař, který radí lidem

Právo, František Cinger

Člověk není nábytek, to je jedna z rad dobrého řemeslníka v knize Američana Jona Gordona Tesař (Portál, přeložila Hana Antonínová, 114 stran). Získává ji majitel rodinné softwarové firmy Michael poté, co omdlel při ranním joggingu.

Foto: Portál

Obal knižní novinky

Článek

Gordon, zabývající se poradenstvím se zaměřením na výchovu řídících osobností, napsal jednoduchý literární příběh. Michael potkal tesaře, který ho po ztrátě vědomí a pádu ošetřil. Při děkovné návštěvě zjistil, že je v jeho zachránci víc než jen to, co dokáže manuálně zručný člověk.

Rozhodne se jeho prosté rady přijímat. S vědomím posledních slov lékaře, než opustil nemocniční lůžko: „Pamatujte, život nám nedává upozornění pro nic za nic. Berte takovou výstrahu vážně. Dělejte věci jinak.“

Čtenář vnímající Michaelovo uzdravování fyzické i duševní prožívá příběh spojující knihu rad podnikatele Dalea Carnegieho Jak vést úspěšný a plnohodnotný život a román Alchymista Paula Coelha.

Není to opisování, jen stručná inspirace moderního světa končící aforismem Nelsona Mandely: Nesuďte mě podle mých úspěchů, ale počtu pádů, po kterých jsem dokázal vstát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám