Hlavní obsah

Čínští herci ani filmy nesmějí na filmové ceny na Tchaj-wan. Jejich vláda to zatrhla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská vláda bude bojkotovat „asijské Oscary“. Známé ceny Zlatý kůň, které se udělují už od roku 1962, totiž předávají na rebelujícím Tchaj-wanu. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii, vyspělý a demokratický ostrov má ale vlastní vládu.

Foto: Profimedia.cz

Udílení Zlatých koní v roce 2018

Článek

Krok Číny se jeví jako škodolibá pomsta za projevy na loňském udílení cen, které jasně deklarovaly samostatnost země. Pokud by nepřijel ani jeden čínský filmař, bylo by udílení cen velmi rozpačité, i když filmy by na doprovodném festivalu promítat mohli.

Opatření vyvolalo bouřlivou debatu na sociálních sítích. Někteří se obávají, že Zlatý kůň by mohl zcela ztratit životaschopnost, pokud by bojkot trval dlouho. Loni byla většina nominovaných z pevninské Číny. Na cenách se ale přátelsky setkávali filmaři z pevninské Číny, z ostrovů i z celé Asie po desetiletí.

Loni tam režisérka Yue-Fu uvedla výbušnou větu: „Doufám, že jednoho dne bude naše země uznávána jako skutečně samostatná entita a budou se k ní tak chovat. To je mé největší přání jako Tchajwanky.“

Čínský herec Tu Men ovšem řekl, že se ceny předávají v „Číně-Tchaj-Wanu“, což u Tchajwanců vyvolalo pohoršení. Známý režisér Ang Lee také loni vyzval, aby se do filmových cen netahala politika, což se vůbec nepodařilo.

Takzvané slunečnicové hnutí v roce 2014 odmítlo sbližování s Čínou a okupovalo parlament. Komunistická strana Číny je označila za extremistickou menšinu bojující proti „dějinnému trendu“, jenže většina Tchajwanců s protesty souhlasila.

Na víza zapomeňte

V roce 2016 byla zvolena tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany (DPP), která je vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu.

Komunistická Čína nedávno přestala vydávat svým občanům povolení k individuálním cestám na Tchaj-wan. Zřejmě se snaží poškodit tchajwanskou ekonomiku, a tím i vládu prezidentky Cchaj Jing-wen. Za půl roku navštíví ostrov až 1,7 milionu turistů z pevninské Číny.

Top Gun: Maverick

Stupňující se konflikt nabývá někdy až neuvěřitelných podob. Zahraniční média si například povšimla, že v novém filmu Top Gun: Maverick, který nedávno zveřejnil trailer, zmizely tchajwanská i japonská vlajka z bundy Toma Cruise. Server The Japan Times naznačil, že to způsobil čínský koproducent filmu. Oficiálně to nikdo nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám