Hlavní obsah

Z pokračování Top Gunu zmizela tchajwanská vlajka, podezření padá na Čínu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém filmu Top Gun: Maverick, který nedávno zveřejnil trailer, zmizely tchajwanská i japonská vlajka z bundy Toma Cruise, tvrdí server The Japan Times.

Top Gun: Maverick

 
Článek

V prvním díle, který běžel v osmdesátých letech, měl herec nášivky na zádech. Méně známá tchajwanská vlajka je červená a má v horním rohu bílé slunce v modrém poli.

Server naznačuje, že tato těžko vysvětlitelná proměna asi souvisí s čínským koproducentem filmu Tencent Pictures. Takové spolupráce jsou dnes v Hollywoodu běžným postupem, o kterém ale diváci většinou nevědí. Řada velkých filmů je šita na míru Číňanům - ne proto, že by v Hollywoodu seděli komunisté, ale proto, že Číňanů je hodně a dá se na nich nejvíc vydělat.

Foto: Paramount Pictures

Top Gun: Maverick

Tradiční japonsko-čínské konflikty jsou notoricky známé a také vztahy Číny s  Tchaj-wanem nejsou nejlepší. Vyspělý a demokratický Tchaj-wan má sice momentálně vlastní vládu, ale Čína považuje ostrov za svou provincii, která se jen vzdálila kořenům.

Tchaj-wan má z Číňanů strach a horečně nakupuje tanky a rakety. Americké ministerstvo zahraničí jim v červenci schválilo prodej zboží v odhadované hodnotě 2,2 miliardy dolarů (46,5 miliardy korun). Armáda získá 250 protiletadlových střel Stinger, 108 tanků M1A2T Abrams, obrněná vozidla Hercules, kulomety a další vojenskou techniku. Tchaj-wan dříve požadoval i 66 letadel F-16, ale Obamova administrativa to zamítla.

Server uvedl, že produkční firmy Paramount Pictures a Tencent Pictures požádal o vysvětlení, ale společnosti nereagovaly. Připouští, že celá kuriózní proměna bundy je nejasná a může mít více důvodů. Například bývalý pilot Ward Carroll poznamenal na sociální síti, že lidé od letectva se nášivkám pilotů v Top Gunu vždy smáli, protože jsou náhodné a nesmyslné. „Nehledejte v tom význam, protože tam žádný není,“ napsal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám