Hlavní obsah

Činohra Národního divadla připravuje sedm novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla uvede v nové sezóně sedm premiér. Jsou mezi nimi hry Williama Shakespeara, Moliéra, Antona Pavloviče Čechova i Václava Havla, doplněná původní českou hrou Lenky Lagronové, hrou současného zahraničního dramatika Stefana Massiniho a velkým projektem Jana Antonína Pitínského z dějin českého národního obrození nazvaným Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Národní divadlo uvede i absurdní komedii Zahradní slavnost od Václava Havla.

Článek

Dramaturgyně činohry Daria Ullrichová uvedla, že Pitínský hájí pravost rukopisů a je členem společnosti na jejich obranu. Inscenaci Troilus a Kressida nastuduje česko-švédský režisér David Radok.

"Dalšími režiséry budou umělecká šéfka Divadla v Dlouhé Hana Burešová, která připraví pozapomenutého Moliérova Pána z Prasečkova s Václavem Postráneckým v hlavní roli. Strýčka Váni se ve Stavovském divadle ujme Michal Dočekal," řekla.

Zahradní slavnost

Absurdní komedii o kariéristovi Hugo Pludkovi Zahradní slavnost napsal Václav Havel před půl stoletím. Poprvé byla uvedena v roce 1963 v Divadle Na zábradlí a o rok později zahájila pouť po světových jevištích. Pro prkna Stavovského divadla ji v červnu 2013 připraví režisér tvůrce úspěšné éry Pražského komorního divadla Dušan David Pařízek.

V Kolowratu bude mít českou premiéru hra Lenky Lagronové Z prachu hvězd a také Ohlušující pach bílé Stefana Massiniho. Dramaturgický plán počítá i se zájezdy činohry do Bukurešti, Kluže, Lisabonu a Moskvy. "Vloni se zúčastnila sedmi mezinárodních divadelních festivalů včetně Soulu a Bogoty," připomněla Ullrichová.

Podle ředitele Nové scény Štěpána Kubišty vstupuje tento prostor do sezony faktickým spojením s Laternou magikou. Upozornil na netradiční taneční představení, k němuž skupina DekkaDancers přizve 2. září "tanečníka se svaly z oceli a šrouby v kloubech", známého pod označením IRB 6600. Jinak robota, který montuje automobily.

Ve stejný den zatiká na piazzetě 100 metronomů skladbu Györgye Ligetiho s názvem Naplno!

Podle Kubišty se uskuteční i projekce filmu matadorů italské kinematografie Paola a Vittoria Tavianiových Caesar musí zemřít a za živého hudebního doprovodu natočených podkladů hereckých akcí k filmu Alois Nebel, ještě než byly převedeny do animace. Závěrem sezony uvede Laterna magika inscenaci Márii Procházkové Vidím nevidím, která spojí hereckou akci s animací a tancem. V repertoáru zůstane nejstarší a nejúspěšnější Kouzelný cirkus, od jehož premiéry uplyne 35 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám