Hlavní obsah

Cesta na nedostupný ostrov Aldabra

Právo, Věra Míšková

Dokumentů, které přibližují divákům hlubiny oceánů i vyprahlé pouště, roztodivné rostliny a nevídané živočichy, je dnes v televizi už nepočítaně. To, čím se od nich liší film Aldabra: Byl jednou jeden ostrov režiséra Steva Lichtaga, který příští týden vstoupí do kin, je jednak nedostupnost ostrova a jednak způsob, jímž o jeho krásách vypráví.

Foto: Falcon

Aldabra, korálový atol

Článek

Osou filmu je příběh, jehož hlavními postavami jsou obří želvák Elvi, krab palmový neboli lupič Buster, chřástal bělohrdý zvaný zde gauner Špicl a pobřežní hlídka žraloků černocípých. Každý zvlášť i všichni společně prožívají v překrásně i vtipně nasnímaném a sestříhaném filmu svá velká dobrodružství. A bonusem k nádherným záběrům je mimořádně zábavný, vtipný komentář v jedinečném, skvělém podání herce Oldřicha Kaisera.

„Prolínají se tu skoro dvě desítky příběhů různých hrdinů z podivuhodného zvířecího světa. Náš film je mozaikou vtipných, napínavých i poetických situací. Vtáhne publikum do dobrodružství, ale i rozesměje a pohladí,“ říká režisér Steve Lichtag, kterému se po mnohaletém úsilí podařilo natáčet v místech, kam je lidem, a filmařům zvlášť, vstup zakázán. Jediný, kdo směl v minulosti na Aldabře pracovat, byl Jacques-Yves Cousteau, který zde natočil část filmu Svět ticha, oceněného Zlatou palmou v Cannes a v roce 1957 i Oscarem.

Foto: Falcon

Režisér Steve Lichtag

Pojistka na výkupné pirátům

Přípravy byly dlouhé, jednání složitá. Nakonec se producentu Petru Kellerovi a české společnosti Starlite Pictures podařilo v roce 2011 získat exkluzivní povolení, které ještě zdaleka neznamenalo, že cesta je otevřená. Oblast, kde leží Aldabra, se dlouhodobě potýká s pirátstvím, takže jednou z podmínek bylo zajistit vojenský doprovod a zvláštní pojištění. „Jsem asi jediný producent v Česku, který má pojistku na výkupné a vyjednávání s piráty při únosu,“ říká Keller, který projektu zasvětil víc než deset let života.

„Po dvou letech příprav, vývoje techniky a všech problémech, které jsme museli překonat, jsme měli pocit, že se chystáme na let do vesmíru,“ vzpomíná s úsměvem Lichtag, kterému se podařilo natočit tak unikátní situace, jako je narození malých želv obrovských – padesátigramových replik jejich více než dvousetkilových rodičů. Nebo vzrušující souboj o přežití, který podstupují mladé mořské karety, které se musí dostat do bezpečí mořské vody před neustále číhající žraločí hlídkou. Úspěšná je jen jedna z deseti tisíc.

Pro natáčení použil Lichtag unikátní technologii pro natáčení pod vodou a v extrémních podmínkách. A přestože technologií 3D jsou dnes běžně natáčeny hrané filmy, zde byl zásadní rozdíl. Pro hraný příběh lze vše předem dokonale spočítat, ale tady čekala na filmaře velká neznámá: jak točit divokou přírodu, zvířata, podmořský život – vše, co je neustále v pohybu a kde hlavními představiteli jsou želvy, ryby, mořské hvězdice nebo ptáci?

Foto: Falcon

Dokument o krásách hlubin oceánů

Když technika selže

Základem 3D je snímání dvěma kamerami, klíčové je správné nastavení 3D systémů, jinak je obraz nepoužitelný a divák může odcházet z kina s bolestí hlavy.

„Při natáčení 3D příběhu z divoké přírody režisér vždycky bojuje se stereografem, což je vlastně takový filmový matematik, který neustále přepočítává správné nastavení kamer,“ vysvětluje Lichtag. „Scéna, kdy z mušle leze krab, je relativně statická a stereograf může spočítat vzdálenosti a nastavit kamery. Ovšem u scény v pohybu, jako třeba běh chřástala, už kameraman musí mít odhad vzdálenosti a musí být přesný – to je taková kameramanská alchymie. Nakonec se zdálo, že i ti krabi jsou na nás docela rychlí…“

Aldabra

Aldabra je druhý největší korálový atol na světě, leží v západní části Indického oceánu asi 650 km od africké pevniny a asi 410 km od ostrova Madagaskar. Atol tvoří čtyři samostatné ostrovy, základ povrchu tvoří asi 125 tisíc let starý korálový útes.

Atol, který podle geologických poznatků vminulosti nejméně šestkrát zmizel pod hladinou a zase se vynořil, uchoval díky své naprosté izolaci okouzlující přírodní svět v jeho takřka původní podobě a představuje jeden ze základů pro studium evolučních procesů. Je útočištěm pro více než 400 endemických druhů a poddruhů. Naprosto unikátní je zdejší populace želv obrovských, kterou nenajdete nikde jinde na světě, mimořádné jsou ptačí kolonie a podmořská flora a fauna.

Navzdory špičkové technologii se pak ale může stát, že selže ta nejobyčejnější – a člověku jde o život. „Když jsem se brodil v noci z lodi na ostrov, moje baterka se nad vodou přehřála a zhasla. V momentě jsem se ocitl ve tmě, půl kilometru od pobřeží, a kolem mě se hemžilo dvacet žraloků. Doslova mě obklíčili. Žralok totiž v přesvícené vodě nevidí, ale ve tmě se z něj stane pěkná bestie,“ vzpomíná na horkou chvilku Lichtag a dodává: „Když jsme přijížděli na Aldabru, tak ti, kteří ji trochu znali, nás varovali: Není to milosrdný ostrov. Po skončení natáčení jsem jim dal za pravdu. Skutečně jsem se tam přesvědčil o tom, že příroda je tvrdá. Ale je zároveň zábavná a nesmírně krásná.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám