Hlavní obsah

Český Kašpárek vyráží do světa. Loutky uvidí až v Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Tajemství dřevěné loutky bude od 4. 6. do 29. 8. 2021 k vidění v Historickém muzeu jihokorejského Soulu. Rozsáhlý reprezentativní projekt ukáže vývoj loutkářství od samých počátků po současnost.

Foto: Ota Palán

Spejbl a Hurvínek

Článek

„Výstavní projekt Tajemství dřevěné loutky s podtitulem České marionety iniciovalo České centrum Soul. Původně měla být výstava uvedena již v minulém roce u příležitosti 30. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. Její otevření však bylo z důvodu pandemie koronaviru přesunuto až na červen letošního roku. Za realizací projektu stojí Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Historické muzeum Soulu, České centrum Soul, Velvyslanectví ČR v Soulu, Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR,“ uvedla mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Celkem bude k vidění 147 loutek a dalších sbírkových předmětů, mezi nimiž nechybí jedny z nejstarších exemplářů Spejbla a Hurvínka, Trnkův Pianista, marionety z proslulé suchardovské dílny nebo nádherné loutky Pavla Kalfuse z inscenace Mauglí Východočeského loutkového divadla DRAK.

Foto: Česká centra

Smutný pianista Jiřího Trnky

„Na ploše cca 330 m² bude k vidění historie českého loutkářství počínaje kočovnými divadly, přes rodinná divadla a významné loutkáře 1. poloviny 20. století až po tvorbu 2. poloviny 20. století a současnost,“ poznamenala mluvčí.

Foto: Ivana Krennerová

České loutky mají slavnou tradici.

Výstava bude doplněna o bohatý doprovodný program (filmové projekce, soutěž pro děti, workshopy, přednášky). Vedle klasického průvodce vyjde i speciální dětská publikace ve formě skládacího divadélka, která korejským dětem představí hlavní postavy tradičního českého loutkového divadla včetně Kašpárka.

České loutkářství bylo zapsáno na Seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO v roce 2016.

„Od uvedení české loutkové výstavy v Koreji očekávám další významný příspěvek

k prezentaci České republiky a její kultury v Koreji. Zápis československého loutkářství na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO dává, spolu s prezentací výstavy v jedné z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších muzejních institucí v Soulu, záruku zájmu Korejců o výstavu. Česko je Korejci vnímáno jako kulturně vyspělá země, která umí pečovat o svoje kulturní dědictví,“ dodal velvyslanec v Soulu Gustav Slamečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám