Hlavní obsah

Československý generál ve službách Francie

Právo, Aleš Knapp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Československý generál ve službách Francie, tak nazval francouzský magazín Zone Militaire stať ke stému výročí smrti Milana Rastislava Štefánika, který 4. května 1919 zahynul při letecké nehodě.

Foto: ČTK

Milan Rastislav Štefánik byl rovněž významný politik.

Článek

Slovensko zároveň úspěšně představilo na knižním veletrhu v Paříži monografii o Štefánikovi od Michala Kšiňana L‘Homme qui parlait avec les étoiles (Eur‘Orbem Éditions, Paris). Kniha Muž, ktorý sa rozprával so hviezdami vychází i ve slovenštině (Slovart 2019).

Kdo Štefánikovo jméno nespojuje jen s názvem hvězdárny v Praze na Petříně, nejspíš zná i teze o jeho smrti. Legendu, že letadlo pilota a generála francouzské armády bylo u Bratislavy sestřeleno, mýty o Štefánikově sebevraždě i hanopis Ferdinanda Peroutky. Ten tvrdil, že Štefánik, libující si v okázalosti, neuposlechl varování a vracel se na Slovensko letadlem. Prý chtěl „přiletět z nebe“ a podle Peroutky si tak smrt zavinil sám.

Slovenský deník Sme se zeptal, proč všechny zajímá, jak Štefánik zemřel, a ne to, jak žil? Štefánikův život vystihují slova vrchního velitele Spojenců maršála Ferdinanda Foche nad jeho hrobem: „Byl to člověk vzácného srdce, zcela oddaný naší věci pokaždé, kdy to bylo třeba. Zasluhuje uznání celého lidstva. Bude nám scházet. Jeho památka bude žít v srdci nás všech.“

Sám Štefánik za války prohlásil: „Konám horlivě svou povinnost na frontě, abych dělal čest slovenskému národu a dokázal upřímnou lásku k Francii.“

Zájem o knihu Michala Kšiňana ukazuje, že Francouzi si cení francouzsko-slovenského hrdiny první světové války i jako vystudovaného astronoma, jehož meteorologické předpovědi umožnily letectvu na západní frontě plánovat útoky proti Němcům.

Výstava v Historickém muzeu v Saverne v Alsasku nazvaná Štefánik, velký slovenský a evropský diplomat (do 30. prosince 2019) pak vzdává hold Štefánikovi jako politikovi. Je věnována i spisovatelce Louise Weissové, která o jeho aktivitách psala články do novin. S listem La Nouvelle Europe (Nová Evropa), postupně tíhnoucím ke kolaboraci s Německem, se rozešla v roce 1934 článkem Nepaktujeme se s Hitlerem. U našich východních sousedů letos Štefánik zvítězil v anketě jako nejvýznamnější Slovák. Ve srovnání s Francií i Slovenskem ale stojí československý generál v Čechách spíš stranou zájmu.

Michal Kšiňan odmítá legendu, že letadlo se Štefánikem nechali sestřelit spiklenci Masaryk s Benešem. To ale podle něho neznamená, že tandem Masaryk–Beneš nemá s havárií nic společného.

Spisovatel a publicista Michal Havran se ve slovenské televizi vyjádřil jasně: Štefánik, pokud by v roce 1938 byl naživu, kategoricky by odmítl dohodu „jakýchsi politiků v jakémsi mnichovském hotelu“ a prosazoval by obranu republiky před německou agresí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám