Hlavní obsah

České Anglické jahody jdou do kin

Právo, Věra Míšková

Do kin přichází nový český film Anglické jahody. Film scenáristy Martina Šafránka a režiséra Vladimíra Drhy je čtyřicet let po 21. srpnu 1968 prvním snímkem, jehož děj se nemohl odehrát žádný jiný den. Vojska Varšavské smlouvy v něm vezou osudovost, tragikomiku i oběti události, která změnila životy i myšlení lidí v tehdejším Československu.

Článek

Základ stojí na pevných nohou výborného nápadu, který Martin Šafránek „opsal“ a dotvořil ze skutečnosti. V Čechách se v srpnu 1968 točil film Most u Remagenu a vojáci okupačních armád, kteří v naprosté většině nevěděli, kde jsou, natož proč tam jsou, byli při setkání s kulisami filmu včetně německých nápisů dokonale zmateni.

Upoutávka na film Anglické Jahody (premiéra 13.11. 2008)Autor: Anglické jahody

Tak se mohlo stát, že se ruský voják a dezertér Lebeděv setkal s mladým českým párem v chatě u Davle. Tomáš s Táňou se sem uchýlili z důvodů intimních, Lebeděv v domnění, že na vytoužený Západ zbývá jen pár kroků.

Pár hodin života mladé trojice

To, co v dalších hodinách prožili, tvoří hlavní linii filmu, který bez ohledu na konkrétní děj vypovídá v tragikomické i lyrické poloze o nejistotách a zároveň furiantství mládí, tak snadno přezíravého vůči světu dospělých. Už pro to a pro humor i skvělé herecké výkony se není třeba dějepisu ani politiky v něm bát.

Druhou linii tvoří onen den v Tomášově rodině. Především tady se podařilo vystihnout tehdejší atmosféru s nevídanou působivostí. Z filmu doslova čiší strach z toho, co přijde v příštích hodinách i letech.

A jako kostlivci ze skříní vylézají na povrch určující charakterové i povahové vlastnosti postav. Ještě večer balili matka a otec za nesouhlasných komentářů babičky synovi kufr do Anglie na jahodovou brigádu, která se měla protáhnout přinejmenším na roky.

V roli otce Viktor Preiss

Říká se, že není tragédie bez humoru. Ten v rodině Sinkových není samoúčelně efektní, ale důsledně vychází z logiky konání a myšlení postav. A brilantní je rodičovská herecká trojice. Viktor Preiss podává výkon, jímž dokonale přesvědčí o věčném dilematu českého člověka, jenž zpravidla víc touží, než doopravdy může dokázat.

Nina Divíšková jako jeho tchyně je mu rovnocennou partnerkou v zobecnění údělu obyčejných lidí, jimž málokdy zbývá víc, než možnost glosovat, a v rámci toho si snad zachovat vlastní tvář.

Videoklip k písni Chybíš mi z filmu Anglické Autor: Anglické jahody

A Pavla Tomicová jako matka ztělesňuje odvěký úděl žen nést na svých bedrech to, co muži nikdy neunesou – starost o krb, ať jeho oheň plápolá, nebo skomírá. Až se od nich člověku nechce, vždy, když se děj přesune do Davle, film trochu ztrácí – bohužel kvůli nevyrovnanosti hereckých výkonů. Vynikající je Alexej Bardukov jako Lebeděv – herec charismatický i talentovaný, jehož chlapecký úsměv i mužné odhodlání jsou zcela odzbrojující.

Filmovým objevem Anglických jahod je Tomáš Klus, jehož písničky jako by patřily k oné době a výtečně slouží celkové atmosféře.

Anglické jahody, ČR 2008

Anglické jahody, ČR 2008Režie: Vladimír Drha, scénář: Martin Šafránek

Hrají: Ivan Lupták, Marie Štípková, Alexej Bardukov, Viktor Preiss, Nina Divíšková, Pavla Tomicová.

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Anglické jahody

Do českých kin vstupuje snímek režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody, který vznikl podle scénáře Martina Šafránka. Film vypráví příběh rodiny Sinkových,...

Výběr článků

Načítám