Hlavní obsah

Česká pantomima nespí

Novinky, Jiří P. Kříž, Právo
PRAHA

Žák Borise Hybnera Adam Halaš, který jaře dokončil studium na katedře nonverbálního a komediálního divadla pražské HAMU, obnovil v říjnu v Experimentálním prostoru nad Klubem Roxy v Dlouhé po předprázdninových premiérách autorské představení Mates.Na sobotu chystá v Aeru už 19. festiválek Jsem spokojen aneb...

Foto: PaS de Theatre

Herci Albert Čuba, Vladimír Polák, David Punčochář a Josef Kaluža v komedii Marná lásky snaha.

Článek

"Komedie s notnou dávkou melancholie na hranici absurdity a fantazie, ve které vás kašpárek provede večerem plným matesů, losů, lososů, glosů, sólobolů a lobů," praví o svém debutu za zdmi alma mater autor. Spolu s partnery na scéně Monikou Černoškovou a Romanem Horákem odvádí Halaš přesně to, co deklaruje. Necelou hodinku skečů, výstupu, němých dialogů, radostí i bolestí.

Půjde Halaš také do exilu?

Do krásného světa pantomimy, klauniád a tzv. nového cirkusu vyplivla Hudební akademie múzických umění další z talentů. Halašovy improvizace jsou poetické, čitelné, pohybem se umí vyjádřit k problémům osobním i k našim.

Bohužel krásný svět pantomimy má u nás těžkou pozici. Na tvorbu doma už rezignovali Ctibor Turba, Boris Hybner i mnozí jejich následovníci. V nových podmínkách nemohli naplnit vlastní sny o svobodné tvorbě, a tak působí v zahraničí, v nečtinském venkovském azylu, v lepším případě někdy ještě jako pedagogové.

V sobotu 19. festiválek

Je třeba připomenout, že Adam Halaš je neúnavným organizátorem i duší už devatenácti festiválků Jsem spokojenej aneb - a následuje téma, které pro aktéry příštího festiválku vymyslí jejich diváci. Za těch pár let, co Halaš festiválky organizuje, vznikla neuvěřitelně cenná sbírka krásných, vtipných, básnivých, nostalgických, ironických, sarkastických, nonsensových skečů, etud, improvizací a promluv, z nichž nic nesmí přesáhnout přísně stanovený limit 9 minut a 8 vteřin..

Devatenáctý festiválek se uskuteční v sobotu 8. listopadu ve 20 hodin v pražském kině Aero, tentokrát na téma - Spi sladce. Vystoupí na něm početný sbor české pantomimy, klauniád, pohybového a experimentálního divadla: Zbrožek, Nadaud, Učík, Lustigová, Rímský, Lišková-Boková, Doláková, Horák, Hlava, Valíčková, Z popela, Novotný, Stodolová, J. Havelka, Laštovka, Vršek, Veleta i další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám