Hlavní obsah

Češi koupili další obrazy z lichtenštejnských sbírek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Společnost Vinné sklepy Valtice ve středu koupila v dražbě londýnské aukční síně Christie´s mimo jiné obraz Italská říční krajina s koupající se postavou a starověkými ruinami v pozadí ze 17. století. Obraz bude trvale vystaven na zámku ve Valticích na Břeclavsku, který zdobil do roku 1944. Celkem Češi nakoupili celkem osm obrazů.

Článek

Tři obrazy vydražila společnost Vinné sklepy Valtice a podle kastelánky zámku Lednice Ivany Holáskové se jistému milovníkovi umění z Břeclavska podařilo zakoupit pět obrazů holandských mistrů. Řadu dražených děl Lichtenštejnové odvezli koncem války ze svých někdejších zámků v Lednici a Valticích.

Všichni dosud známí čeští kupci dražili na dálku telefonem. Jméno břeclavského kupce ani podrobnosti k obrazům Holásková nezveřejnila. Všechna díla, která získal, v minulosti zdobila lednický zámek. Lze předpokládat, že nový nejmenovaný majitel obrazy zapůjčí zámku k vystavení. Na zámku ve Valticích budou zase obrazy zakoupené vinaři.

V samotné síni ve středu Londýna poblíž Piccadilly bylo více než sto zájemců, od soukromníků až po zástupce muzeí a galerií. Během krátké prohlídky před zahájením dopolední dražby zde byla slyšet kromě angličtiny francouzština, němčina, ruština. Bylo patrné, že o různá díla byl různý zájem. Velký ale poměrně poškozený obraz byl prodán prakticky za vyvolávací cenu. O některá díla se strhla velká bitva a zájemci z Čech a Moravy v několika případech po lítém souboji s protivníky museli přistoupit na porážku.

Zámožní kupci skrývají identitu 

Mnoho dražících, ale zejména ti, kteří jsou v síni zastupováni telefonicky, zůstávají v anonymitě. Jejich dražební návrhy předává dražiteli zaměstnanec nebo zaměstnankyně Christie´s, kteří jsou na telefonu v sále. Jedinou identitou pro pozorovatele zvenčí jsou třímístná čísla, pod nimiž se na dražbu registrovali. Aukční síň sama nové majitele nezveřejňuje, a tak vždy záleží na tom, zda se chce či nechce sám přihlásit.

Mezi obrazy, které se do Valtic nebo Lednice po dnešní dražbě zřejmě nedostanou, patřily Alegorie Času italského malíře Antonia Zanchiho. Jeho cenu odhadli odborníci na 50 000 až 70 000 liber, ale nakonec se prodal za 73 000 liber (2,2 miliónu korun). Velký zájem měli ve Valticích o mohutný obraz Svatý Pavel a pálení pohanských knih u Efezu italského mistra 16 století Lucia Massariho, který byl ve sbírkách tohoto zámku mezi lety 1895 až 1944. Jeho cenu odhadovali odborníci mezi 50 000 až 70 000 librami, ale nakonec se prodal za 145 250 liber (4,3 miliónu korun) neznámému kupci.

Naopak v některých případech slavili čeští památkáři podporovaní valtickými vinaři úspěchy, takže budoucí návštěvníci zámku zkrátka nepřijdou. Firma koupila dílo Italská říční krajina s koupající se postavou a starověkými ruinami v pozadí ze 17. století za 10 000 britských liber, tedy 300 000 korun. Zámek ve Valticích na Břeclavsku obraz zdobil do roku 1944, kdy si malbu Lichtenštejnové nechali odvézt.

Vinaři koupili také obraz Romula a Réma z 18. století, a to za 12 500 liber, tedy za 375 000 korun. Ten ale nepochází ze sbírek, které byly vystaveny v zámcích Lednice a Valtice, prodávala ho markýza z Cholmondeley. Získali také za 12 500 liber obraz ze 17. století z okruhu Carla Francesca Samson a Dalila.

Londýnská aukční síně Christie´s dnes dražila na 30 děl starých mistrů z lichtenštejnských sbírek, z nichž některé do druhé světové války zdobily stěny zámků Lednice a Valtice, a dalších asi 127 starých obrazů. Aukční síň očekávala, že by se obrazy Lichtenštějnů mohly prodat dohromady za milion liber (30 milionů korun).

Vinaři chtěli pro Valtice zakoupit i obraz Odpočinek na útěku do Egypta. Boj vzdali poté, co dražená částka překročila 40 000 liber (1,2 miliónu korun). Dále usilovali o zakoupení obrazu se svatým Vavřincem a o dílo znázorňující umělce malujícího rodinu. Tato díla byla vydražena za nižší částky.

Úvodní vítězství vinařům přinesla dražba obrazu s italskou krajinou, který vytvořil neznámý umělec z okruhu Jeana Francoise (1642 - 1679). Nabídnut byl za vyvolávací cenu 5500 liber. Výsledné částky 8000 liber (což s prémií tvoří výslednou cenu 10.000 liber) bylo dosaženo za několik chvil.

Velká aukce lichtenštejnského majetku se konala v dubnu v Amsterodamu a moravští kasteláni si z ní přivezli poklady za více než 11 miliónů korun, které už jsou vystaveny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám