Hlavní obsah

Ceny Magnesia Litera znají své držitele

Právo, Jaroslav Rudiš
PRAHA

Cenu Magnesia Litera - Kniha roku získala historická práce Jiřího Suka Labyrintem revoluce, kterou vydal Prostor. Autor za ni obdržel v sobotu v pražské Městské knihovně prémii 200 tisíc korun. Získal také Literu v kategorii Naučná literatura.

Foto: Město Domažlice

Rozsáhlé kontroly zahrádkářských kolonií provádí domažličtí strážníci jednou za měsíc.

Článek

Kniha Jiřího Suka, předního historika v oboru současných dějin, přináší historickou analýzu revolučního dění na sklonku roku 1989, na kterou navazuje rozbor přechodného období od ledna do parlamentních voleb v červnu 1990.

Mapuje mocenské strategie nastupující elity, vyjednávání s představiteli komunistického režimu o změně politického systému, názorové rozdíly uvnitř Občanského fóra. "Rád bych se nyní věnoval období normalizace," řekl po předání ceny Suk.

Nejlepší román napsal Bajaja

Literu za prózu si odnesl spisovatel Antonín Bajaja za knihu Zvlčení. "Je to romaneto o vlcích, lidech a úkazech. Kdybych byl vlk, byla by mnohem stručnější," podotkl autor, který přímo na pódiu cenu zapil slivovicí přivezenou z Valašska.

"Doufám, že se u nás vlci zase zabydlí, jsou to plachá a inteligentní zvířata," dodal s tím, že z nich máme zbytečný strach, a z kapsy vytáhl svůj talisman - vlčí tesák.

Nejlepší sbírku poezie podle poroty loni napsal Karel Šiktanc. Jmenuje se Zimoviště a obsahuje jeho básně z let 1998-2002. Pro cenu ale vyslal svého vnuka, protože se zranil na zádech při práci na zahradě.

"Je to radost. Tvrdá radost. Uspokojení trvá jen chvilku," řekl Šiktanc o svém vztahu k psaní poezie z televizního záznamu.

Anežka Charvátová dostala cenu za překlad románu Vypravěč peruánského spisovatele Maria Vargase Llosy, Jan Halas a stranice ČRO 3 - Vltava získali Literu za přínos české literatuře. 

Cena čtenářů pro Svěráka

Cenu čtenářů, která měla letos premiéru, získal Zdeněk Svěrák za knížku Jaké je to asi v Čudu. Pro cenu si ale také nepřišel, neboť byl na zájezdu s divadlem.

Objevem roku se stal mladý ostravský prozaik Jonáš Tokarský, který loni zaujal knížkou Alchymické dítě a jiné povídky. "Snažil jsem se čtenářům poutavě přiblížit svět alchymie," řekl spisovatel, který nyní pracuje na nové knize. I ta se světa alchymie a tajemna dotýká.

Literu za nakladatelský čin obdržela kniha Pavel Juráček: Deník, kterou připravil Jan Lukeš a vydal Národní filmový archiv. Jde o záznam téměř čtvrtstoletí života filmového scenáristy, dramaturga a režiséra, publicisty, prozaika a básníka.

Lucie Seifertová byla oceněná v kategorii Literatura pro děti a mládež za knížku - leporelo Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí. "Nyní připravuji podobně zpracované Světové dějiny," prozradila.

Ceny Magnesia Litera byly letos udělovány potřetí. Záznam z předávání vysílá v neděli večer od 20 hodin program ČT 2.

Magnesia litera 2004

Kniha roku

Jiří Suk: Labyrintem revoluce

(Prostor)

Přínos české literatuře

Jan Halas a stranice ČRO 3 Vltava

Próza

Antonín Bajaja: Zvlčení

(Petrov)

Poezie

Karel Šiktanc: Zimoviště

(Karolinum)

Kniha pro děti a mládež

Lucie Seifertová: Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí

(Knižní klub/Petr Prchal)

Naučná literatura

Jiří Suk: Labyrintem revoluce

(Prostor)

Překladová kniha

Mario Vargas Llosa: Vypravěč (přeložila Anežka Charvátová)

(Mladá Fronta)

Objev

Jonáš Tokarský: Alchymické dítě a jiné povídky

(Paseka)

Nakladatelský čin

Pavel Juráček: Deník

(NFA)

Cena čtenářů

Zdeněk Svěrák: Jaké je to asi v Čudu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám