Hlavní obsah

Ceny Jantar získali Kačo, Rottrová i Štreit

Právo, Radmila Hrdinová

V Ostravě se v neděli 3. března udělovaly Ceny Jantar za mimořádné umělecké výkony v oblastech divadla, hudby, výtvarného umění a literatury vytvořené v Moravskoslezském kraji. Ze slavnostního večera v Gongu v Dolních Vítkovicích si skleněný artefakt Šárky Mikeskové odneslo osmnáct umělců.

Foto: Petr Hlubek

Marie Rottrová byla oceněna za celoživotní dílo.

Článek

Iniciátorem cen je Spolek pro kulturní deník Ostravan.cz. Ceny se udělovaly letos podruhé. Literární ocenění získala Irena Šťastná za básnickou sbírku Sen o třetí plíci, za výtvarné umění byl oceněn fotograf Jiří Šigut za vydání rozsáhlé monografické publikace, jež shrnuje umělcovu tvorbu od 80. let minulého století.

V oblasti baletu a tanečního divadla směřovala obě ocenění k inscenaci Don Quijote Národního divadla moravskoslezského (NDM) v Ostravě. Za roli Kitri cenu získala Sawa Shiratsuki, za roli Basila Sergio Méndez Romero. Podobně tomu bylo i v případě muzikálové kategorie, kde obě ocenění putovala do inscenace muzikálu Kočky rovněž v NDM. Kateřina Marie Fialová byla oceněna hned za dvě kočičí postavy Demetry a Dželíny, stejně tak i Ján Slezák, jenž se blýskl v rolích Rozumbrady a Rambajz-Tága.

Foto: Petr Hlubek

Na ceremoniálu vystoupil i Tomáš Klus.

Operní ceny se rozdělily rovným dílem mezi NDM a Slezské divadlo v Opavě. První získala Veronika Holbová za ztvárnění dvou postav dvou různých oper – Mílu z Janáčkovy opery Osud a titulní roli v Pucciniho jednoaktovce Sestra Angelica, jež je součástí inscenace Triptych. V mužské operní kategorii ocenila odborná porota výkon barytonisty Pavla Klečky v roli Revírníka v opavské inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky.

Novinkou letošního ročníku Cen Jantar byla ocenění za celoživotní dílo. Získali je fotograf Jindřich Štreit a zpěvačka Marie Rottrová, která díky své neutuchající energii byla nominována zároveň i v kategorii populární hudba Zpěvačka roku. Oba umělce odměnil dlouhý a upřímný potlesk vestoje. „Jestliže spojíme lásku s uměním, potom můžeme být šťastní,“ řekl Šreit v děkovné řeči.

Foto: Petr Hlubek

Za celožitovní dílo byl oceněn Jindřich Štreit.

V oblasti artificiální hudby si uznání Instrumentalista roku odnesl cimbalista Daniel Skála za intermediální projekt DeCliché a cenu Hudební těleso roku Janáčkova filharmonie Ostrava za progresivní dramaturgii. V oblasti populární hudby titul Interpret roku získala zpěvačka Dorota Barová za album Iluzja a klavírista Tomáš Kačo za jazzové album My Home.

Foto: Petr Hlubek

Tomáš Kačo byl hvězdou akce.

Kapelou roku se stala mladá skupina February za album Branching Tracks a titul Píseň roku si odnesly Fotky z výletu ostravské skupiny Nedivoč z alba Vale pletichám.

Jako jedny z posledních se předávaly ceny za činoherní divadlo. Herečkou roku se stala Pavla Gajdošíková za titulní roli v inscenaci Maryša ostravského Divadla Petra Bezruče a hercem roku Josef Kaluža za hlavní roli v inscenaci Zabiják Joe ostravské Komorní scény Aréna.

Foto: Petr Hlubek

Hercem roku se stal Josef Kaluža.

O příjemnou atmosféru přes tři hodiny trvajícího galavečera se dobře starala moderátorská dvojice Lumír Olšovský a Lada Bělašková a řada vystupujících sólových umělců i kapel. Po celý večer je doprovázel orchestr muzikálového souboru NDM za řízení dirigenta Jakuba Žídka. Zatímco o vstup se postaral cimbálový Ensemble Flair Jana Rokyty, závěr večera patřil Tomáši Klusovi a jeho písni Tichá voda, kterou doprovodil i dívčí koncertní sbor Permoník.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám