Hlavní obsah

Ceny české filmové kritiky znají nominace, favority jsou Špína, Bába z ledu a Křižáček

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-české drama Špína vládne nominacím na Ceny české filmové kritiky. Má jich šest. Po pěti nominacích mají snímky Křižáček a Bába z ledu. Na slavnostní předávání Cen české filmové kritiky 2017 bylo nominováno celkem dvanáct děl. Vítězové budou oznámeni v sobotu 27. ledna.

Foto: Falcon

Nejvíce nominací má film Špína.

Článek

Celovečerní hraný debut režisérky Terezy Nvotové Špína, jenž měl v našich kinech premiéru loni v dubnu, vypráví o Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, ji doženou k pokusu o sebevraždu. Kvůli tomu se ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek.

Špínu čeští kritici nominovali v kategoriích film roku, režie, scénář, díky kameře Marka Dvořáka má film šanci i v kategorii audiovizuální počin roku, nominována byla i představitelka hlavní role Dominika Morávková a kameraman Marek Dvořák. Tereza Nvotová se navíc uchází o cenu pro objev roku.

V herecké kategorii konkuruje Karel Roden sám sobě s nominacemi za svůj výkon v Křižáčkovi a v Masarykovi. Soupeřem mu je Pavel Nový za roli otužilce v Bábě z ledu. Jeho kolegyně Zuzana Krónerová se o cenu pro nejlepší herečku utká s Morávkovou i s Barborou Polákovou, jež zaujala kritiky ve filmu Miroslava Krobota Kvarteto.

Dvě nominace, na objev roku i v kategorii Mimo kino, má dokumentární film Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál. Mezi dokumenty uvedenými v kinech bodovaly Červená, Richard Müller: Nepoznaný a dokudrama Sama.

V úterý 2. ledna začalo druhé kolo hlasování, při kterém necelá padesátka filmových kritiků vybírá vítěze. Slavnostní večer Cen české filmové kritiky proběhne v pražském Divadle Archa v sobotu 27. ledna. Ceremoniál můžou v přímém přenosu od 20.20 hodin sledovat diváci České televize na programu ČT art. Slavnostní večer budou opět moderovat Jana Plodková a Jiří Havelka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám