Hlavní obsah

Ceny Anděl 2003: zpěvák roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kategorii zpěvák roku se utkají tři rozdílné osobnosti. Dan Bárta zvládá rock stejně jako jazz a natáčí náročná kvalitní alba. Folkař Jaromír Nohavica zase staví na hloubce a autenticitě projevu. Nejpopulárnější je dvakrát stříbrný Český slavík Petr Muk, který získal slávu s v 80. letech s Oceánem.

Foto: Lukáš Toušovský

I obchodní centrum Futurum se stará o zábavu svých návštěvníků.

Článek

:. ANKETA: Který zpěvák získá cenu Anděl? Hlasujte v anketě na konci článku.

ZPĚVÁK ROKU
Dan BártaEntropicture (recenze)
Petr MukDotyky snu
Jaromír NohavicaBabylon (recenze)

Dan Bárta

Začínal v Plzni, jeho první kapela se jmenovala Tom Sawyer ale prorazil až s druhou skupinou Alice, která dělala předkapelu Lucie. V roce 1992 vydali první album Yeah! A poté přišla ještě další dvě, fanoušky milované, jenomže přímočarý rock Bártovi přestal stačit. Proto natočil v polovině 90. let album s kapelou  Die El. Eleffant! Začal také spolupracovat s J.A.R. a v dalším projektu Romana Holého projektu Sexy Dancers, s nímž v roce 1998 natočil Butcher´s On The Road s hitem Slim Jim.

Ještě v první polovině devadesátých let začal vystupovat v muzikálech, nejdříve  v Jesus Christ Superstar, kde si získala největší slávu, a pak v Evitě.

Rok po vydání bilanční album Dan Bárta &..... (1999) vychází jeho první sólová deska Illustratosphere, přinášející propracovanou tvorbu zasahující až do oblasti art rocku a jazzrocku. Posléze vzniká stejnojmenná kapela, s níž vydává v roce 2003 album Entropicture.

  • Diskografie
  • Dan Bárta (1999)
  • Illustrastosphere (2000)
  • Entropicture (2003)

Petr Muk

Začínal v českokrumlovské zábavové kapele Dural. V roce 1985 zakládá novoromantický Oceán, který stavěl na zvuku syntezátorů. Jeho  největším hitem kapely se stala písnička Ráchel, s kterou získali popularitu. Skupina se rozchází na počátku devadesátých let, protože její členové mají odlišný pohled na hudbu, Muk upřednostňuje písničky, zatímco Dušan Vozáry se netají uměleckými ambicemi.

V roce1992 Muk spoluzakládá Shalom. Téhož roku získává cenu Gramy v kategorii skupina roku, přičemž se stal i zpěvákem roku. Potenciál skupiny, opakující přístup potentnějšího Oceánu se rychle vyčerpal, soubor nakonec končil u zajímavých coververzí Olympiku. Muk se po jeho rozchodu na několik let odmlčel.

Muk se podobně jako další zpěváci uplatnil v muzikálech Galileo, Rusalka a Johanka z Arku. V roce 1997 natočil první sólové album nazvané jednoduše Petr Muk. Úspěšnější byly následující Jizvy lásky (2000) s předělávkami písní Karla Černocha včetně slavného Zrcadla  a  Dotyky snu (2002).

Petr Muk skončil v posledních dvou letech dvakrát druhý v anketě Český slavík a stejné místo obasdil i v anketě TýTý.

  • Diskografie
  • Petr Muk (1997)
  • Jizvy lásky (2000)
  • Dotyky snu (2002)

Jaromír Nohavica

Jaromír Nohavica je naším nejznámějším folkovým zpěvákem, jemuž se podařilo překročit hranice žánru. Poprvé veřejně vystoupil během Folkového kolotoče v roce 1982, kde zazněla jeho slavná píseň Když mě brali za vojáka. Už předtím psal ale texty pro Marii Rottrovou.

Jeho vlastní písně oplývající obrazností i upřímností oslovily folkové publikum. Nohavica se stal fenoménem, žádanou hvězdou folkových festivalů. V roce 1988 mu dokonce vyšlo první dlouhohrající LP Darmoděj. Jeho úspěch vedl Panton k vydání koncertní kazety Osmá barva duhy, po níž přišla v roce 190 další koncertní deska V tom roce pitomém. Na počátku devadesátých let má problémy s alkoholem, na koncertech zapomíná texty, nakonec se rozhodne podstoupit protialkoholní léčení. Tato jeho životní epizoda později inspirovala Petra Zelenku k natočení úspěšného filmu Rok ďábla, ve kterém i účinkoval.

V roce 1993 se vrací s albem Mikymauzoleum. O tři roky později přichází s vrcholnou deskou kariéry, koncepčním Divným stoletím, které je svéraznmou refrlexí XX. století. Nohavica na něm také obohatil svůj instrumentář o ddalší nástroje, což dodalo dece na barvitosti. V loňském roce vydal další potemnělé album Babylon, které ukázalo, že si Nohavica dokázal udržet svoje kvality.

Přestože jeho písně jsou velmi autentické, je téma, o němž se Nohavica nevyjadřuje. Díky své popularitě neunikl v 80. letech zájmu StB. Podle jejích záznamů byl od roku 1986 jejím spolupracovníkem.

  • Diskografie
  • Darmoděj (1988)
  • Osmá barva duhy (1989)
  • V tom roce pitomém (1990)
  • Mikymauzoleum (1993)
  • Tři čuníci (1994)
  • Darmoděj a další (1995)
  • Divné století  (1996)
  • Koncert (1998)
  • Moje smutné srdce  (2000)
  • Babylon (2003)

Anketa

Který zpěvák získá cenu Anděl 2003?
Jarek Nohavica
56,2 %
Petr Muk
16,4 %
Dan Bárta
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 714 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám