Hlavní obsah

Cenu BAFTA za nejlepší film, režii má americký muzikál La La Land

– Londýn

Hollywoodský muzikál La La Land se v neděli stal nejlepším filmem Britské filmové a televizní akademie (BAFTA). Snímek získal i trofej za nejlepší režii pro Američana Damiena Chazellea a za nejlepší herečku v hlavní roli pro jeho krajanku Emmu Stoneovou.

Foto: Freeman Entertainment

Ryan Gosling a Emma Stoneová ve filmu La La Land

Článek

Kritiky vysoce hodnocený snímek, který vypráví příběh lásky jazzového hudebníka a herečky, tak pokračuje ve sbírání filmových cen, jež by mohl završit oscarovým triumfem na konci února. Dvaatřicetiletý režisér a autor scénáře Chazelle se před týdnem stal nejmladším nositelem ceny Asociace filmových režisérů (DGA). Počátkem ledna jeho snímek ovládl prestižní americké Zlaté glóby.

Dvě trofeje BAFTA v neděli získal film Místo u moře - cenu za nejlepší mužskou roli, kterou ztvárnil Američan Casey Affleck, a cenu za nejlepší scénář, která putuje do rukou jeho krajana Kennetha Lonergana.

Američanka Viola Davisová byla oceněna za nejlepší herečku ve vedlejší roli v sociálně laděném filmu o amerických černoších Fences (Ploty). Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Brit Dev Patel za působení v dramatu o indickém chlapci Lion (Lev).

Cenu za nejlepší dokumentární film obdržel snímek The 13th (Třináctý) režisérky Avy DuVernayové, který odkazuje na 13. dodatek ústavy USA, kterým bylo zrušeno v této zemi otroctví.

Předzvěst Oscarů

Cenu za nejlepší britský film získalo sociální drama Já, Daniel Blake, které vypráví příběh padesátníka, jenž se po infarktu ocitne ve vyčerpávajícím procesu žádostí o sociální dávky.

Loni byl nejlepším filmem vyhlášen americký snímek REVENANT Zmrtvýchvstání, který získal i další hlavní ceny. Trofej pro nejlepšího herce si odnesl představitel hlavní role Leonardo DiCaprio.

Podobně jako Zlaté glóby jsou ceny BAFTA (Britské akademie filmového a televizního umění) považovány za předzvěst Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd, které budou uděleny 26. února v Los Angeles.

V obecenstvu při nedělním udílení cen BAFTA bylo mnoho celebrit včetně nejsledovanějšího páru britské královské rodiny - prince Williama, který je po svém otci Charlesovi druhým v pořadí následníků britského trůnu, a jeho manželky Kate.

Reklama

Výběr článků

Načítám