Hlavní obsah

Cena pro Trefulku a Kubátovou

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře v sobotu v Zrcadlové síni Klementina v Praze převezme Jan Trefulka. Cena Boženy Němcové za prózu Haraburdí aneb Jak se líhnou knížky byla přiřčena Marii Kubátové.

Foto: Archív, Právo

Jan Trefulka

Článek

Rozhodla o tom Akademie literatury české, která rovněž udělila Cenu K. H. Máchy za prvotinu Magdaléně Rysové za sbírku básní Trnky na tvůj klín. Ta bude vydána. Hlavní ceny jsou doprovozeny prémií 100 a 50 tisíc Kč. Udílení je veřejně přístupné.

Trefulka (1929) ve své próze vyjadřoval zklamání vrstevníků, kteří se nechtěli smířit s rozpory mezi hlásáním socialistických ideálů a životní praxí. Připomeňme prvotinu Pršelo jim štěstí (1962) nebo povídkový soubor Výmysly (1966). V samizdatu vycházely prózy analyzující psychologii hrdinů hledajících svou podstatu a důstojnost, mj. O bláznech jen dobré (1973), Svedený a opuštěný (1988) v Torontu, Zločin pozdvižení (1978). Po roce 1990 vydal mj. soubor čtyř próz s životopisnými rysy Vraždy bez rukavice nebo fejetony a krátké texty Bláznova čítanka.

Kubátová (1922) získala ocenění za dílo, které významně přispělo k rozvoji české literatury a společnosti. Už její prvotina Daremný poudačky (1956) byla prosycena prostředím Krkonoš, které spoluutváří. Kniha Korvetní kapitán Korda byla zfilmována. Půvab mají i příběhy Krakonoše a Trautenberka. Často čerpala z lékárnické praxe, její prózy mají kouzlo sepětí s přírodou i životní moudrosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám