Hlavní obsah

Cellista Jiří Bárta: relaxuji na motorce

Novinky, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pražském kostele sv. Vavřince pokračovalo jarní turné cellisty Jiřího Bárty, kdy v českých a moravských městech hraje za doprovodu klavíristy Jana Čecha méně známé Dvořákovy skladby pro violoncello a klavír. Po Ostravě vystoupí 6. května v Brně. Příští rok v květnu uvede Bárta na slavnostním koncertě s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem Dvořákův violoncellový Koncert h moll.

Foto: Jana Digrinová

Zámek Mníšek pod Brdy vás baví i na podzim.

Článek

Proč zrovna Dvořák a proč na turné hrajete méně známý violoncellový koncert A dur?

Turné souvisí s mou poslední deskou, vlastně dvojalbem, které jsem natočil pro Supraphon a kde hraji jenom Dvořákovy skladby pro violoncello a klavír. Stěžejní skladbou alba je právě znovuobjevený Koncert A dur - ten napsal Dvořák v roce 1865 pouze pro cello a klavír a k orchestrální verzi se už nikdy nedostal. Koncert dokonce za jeho života nebyl uveden a dlouho se zdálo, že se ztratil. Ve 20. letech byl objeven a poprvé hrán, později se v 70. letech minulého století k němu vrátil Miloš Sádlo. Hrála se vždy ale jeho zkrácená verze, protože koncert trvá skoro hodinu. Na albu jsme nahráli nezkrácenou verzi, takže je to vlastně světová premiéra.

Co vás na tomto díle přitahuje?

Je to typická skladba mladého Dvořáka s nádhernou volnou větou a efektním rondem na závěr. Dlouho jsem se rozhodoval, první nabídka přišla ze Supraphonu před pěti lety, ale nakonec jsem neváhal a jsem rád, že se nyní koncert objevuje často i v koncertních sálech - sám jsem ho hrál několikrát i v cizině. Jediným problémem je při veřejném provedení zvládnout obracení stránek. I když ho znám již nazpaměť, neodvážil bych se hrát bez not. Protože part má 25 stránek, mám co dělat.

Na nedávném křtu alba byl kmotrem i zpěvák Dan Bárta. Pokračujete v nějaké další spolupráci?

I když mám Dana rád, byla to více méně náhoda a vymyslela to firma, vycházejíc z našich stejných jmen. Já sám jsem jako teenager dost poslouchal rock, třeba Led Zeppeliny a Pink Floydy, ale teď už se k tomu nedostanu.

Máte čas i na koníčka?

Mám rád výtvarné umění, chodím na zájezdech po muzeích, rád plavu a dříve jsem i hodně četl, ale teď stačím sotva zvládnout noviny. Mým největším koníčkem je můj motocykl, mám žlutou Suzuki 650, dost drahá záležitost, ale jízda na ní je pro mne nejlepší relaxací po koncertu.

Co připravujete dalšího?

Pro Supraphon bych chtěl nahrát sonáty od Zoltána Kodálye a Vítězslava Nováka. Příští rok bude jubilejní dvořákovský, takže budu hrát často Koncert h moll, kromě květnového koncertu s Českou filharmonií i na zájezdech v Anglii a Japonsku s Pražskou komorní fiharmonií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám