Hlavní obsah

Cassandra Complex a Young Gods nabídnou návrat do porevolučních let

Novinky,
Praha

Dva koncerty připomenou počátek devadesátých let, kdy se na tuzemských pódiích poprvé pravidelně objevovaly kapely přinášející aktuální hudbu. Cassandra Complex, kteří vystoupí 25. listopadu v pražském Lucerna Music Baru, byli prvním představitelem EBM, který v Praze zahrál na jaře 1990. Švýcarští The Young Gods, kteří zahrají 11. a 12. prosince, se v metropoli objevili v červnu téhož roku.

Článek

Cassandra Complex vznikl v roce 1985 a je pevně spojen vlnou EBM, kdy se temná postpunková gotika naroubovala na výrazný elektronický rytmus, což ukazovala alba Satan, Bugs, Bunny & Me, Cyberpunx a War Against Sleep. Skupina sice ještě dokázala po vzoru Ministry přitvrdit a využít i elektrickou kytaru, ale s ústupem EBM zapadla. V roce 2007 ji zpěvák, básník a producent Rodney Orpheus obnovil s Andym Bothem.

Švýcarští The Young Gods dokázali v polovině osmdesátých let přijít s revolučním spojením elektronické hudby s živými bicími. Trio se ale dále vyvíjelo, nahrálo skladby Kurta Weilla a vyzkoušelo si i ambientní hudbu a taneční elektroniku, ale také modernější varianty spojení elektroniky a bicích s využitím granulární syntézy. Nabídlo i akustické verze svých písní.

Nyní se však vrací na počátek, protože soubor opouští Al Monod a s The Young Gods opět působí hráč na samplery Cesare Pizzi, který stál za jejich fascinujícím stejnojmenným debutem a druhým albem L´eau rouge. Právě Pizzi pracoval s velkým vrstvením zvuků včetně orchestrálních, které dodávaly souboru až wagnerovský sound, kontrastující s údernými bicími a relativně vysokými tempy, o nichž se Laibach nikdy nesnilo. The Young Gods také nikdy nebyli germánsky pompézní, byli neuvěřitelně energičtí, měli v sobě něco z punku, s nímž začínali, i z brelovského šansonu, který inspiroval Franze Treichlera.

Je možné, že The Young Gods po turné připomínajícím prvá dvě alba ukončí svou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám