Hlavní obsah

Bývalý šéf: Sezóna v Národním divadle je ohrožena

PRAHA

Podle odvolaného šéfa Národního divadla (ND) Daniela Dvořáka ohrozí změna ve vedení Zlaté kapličky již nadcházející sezónu. Ministr kultury Martin Štěpánek (nestr.) odvolal Dvořáka v úterý. Odcházející ředitel uvedl, že někteří zahraniční umělci do Prahy nepřijedou.

Článek

"Ohroženy jsou všechny projekty v přípravě pro tuto sezónu a ve výhledu pro sezónu další," řekl Dvořák. "Je to zcela na rozhodnutí dotyčných umělců, jestli budou chtít spolupracovat s novým vedením," dodal s tím, že jeho odvolání ze dne na den zajistilo divadlu negativní publicitu v zahraničí.

Dvořák zopakoval, že hodinové odvolání ředitele tak významné instituce, jakou je Národní divadlo, je bezprecedentním krokem, který by se například v Pařížské opeře stát nemohl. Připomněl také, že byl odvolán k 12. září, zatímco Jan Mrzena pověřený řízením nastoupil 13. září. "Minimálně 24 hodin miliardový majetek ND nikdo nespravoval, nikdo za něj neručil a nikdo za něj nenesl zodpovědnost," informoval Dvořák.

Ministr Štěpánek odvolal Dvořáka na základě výsledků kontroly hospodaření ND, které zadal bývalý ministr Vítězslav Jandák. Kontrola našla nesrovnalosti v účetnictví a hospodaření s penězi. Divadlo například vydalo za rekonstrukci toalet u prezidentské lóže téměř milión korun. [celá zpráva]

Dvořák s tím nesouhlasí a tvrdí, že ND za jeho působení hospodaří lépe než za jeho předchůdců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám