Hlavní obsah

Bývalý šéf: Sezóna v Národním divadle je ohrožena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle odvolaného šéfa Národního divadla (ND) Daniela Dvořáka ohrozí změna ve vedení Zlaté kapličky již nadcházející sezónu. Ministr kultury Martin Štěpánek (nestr.) odvolal Dvořáka v úterý. Odcházející ředitel uvedl, že někteří zahraniční umělci do Prahy nepřijedou.

Článek

"Ohroženy jsou všechny projekty v přípravě pro tuto sezónu a ve výhledu pro sezónu další," řekl Dvořák. "Je to zcela na rozhodnutí dotyčných umělců, jestli budou chtít spolupracovat s novým vedením," dodal s tím, že jeho odvolání ze dne na den zajistilo divadlu negativní publicitu v zahraničí.

Dvořák zopakoval, že hodinové odvolání ředitele tak významné instituce, jakou je Národní divadlo, je bezprecedentním krokem, který by se například v Pařížské opeře stát nemohl. Připomněl také, že byl odvolán k 12. září, zatímco Jan Mrzena pověřený řízením nastoupil 13. září. "Minimálně 24 hodin miliardový majetek ND nikdo nespravoval, nikdo za něj neručil a nikdo za něj nenesl zodpovědnost," informoval Dvořák.

Ministr Štěpánek odvolal Dvořáka na základě výsledků kontroly hospodaření ND, které zadal bývalý ministr Vítězslav Jandák. Kontrola našla nesrovnalosti v účetnictví a hospodaření s penězi. Divadlo například vydalo za rekonstrukci toalet u prezidentské lóže téměř milión korun. [celá zpráva]

Dvořák s tím nesouhlasí a tvrdí, že ND za jeho působení hospodaří lépe než za jeho předchůdců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám