Hlavní obsah

Brněnský modernista Miloš Wasserbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní režisér a pedagog Miloš Wasserbauer (1907 až 1970) patří k výrazným osobnostem české moderní operní režie. Jeho tvorba je spojena s brněnským Národním divadlem, jehož kmenovým režisérem byl od roku 1937 po dobu několika desetiletí.

Foto: archiv Národního divadla v Brně

Miloš Wasserbauer patří ke klíčovým osobnostem operní režie.

Článek

Wasserbauerovu osobnost přibližuje e-výstava, kterou připravil archiv Národního divadla v Brně a podepsány jsou pod ní Jitka Nováková a Olga Janáčková. Prostřednictvím bohatého fotografického materiálu a poučeného textu mapuje Wasserbauerův přínos nejen brněnské, ale celé československé opeře.

Byl režisérem prvního uvedení Maryši E. F. Buriana v Brně i Cikkerova Juro Jánošíka či Suchoňova Svätopluka v Bratislavě, na brněnském jevišti se věnoval inscenacím Janáčkových oper i tvorby dvacátého století (Schönberga, Prokofjeva, Šostakoviče a jiných). Zabýval se operním herectvím, kde zúročil i svou zkušenost činoherní a filmovou.

Je záslužné, když divadelní scény nezapomínají na osobnosti, které svým významem překračují regionální obzor. E-výstava Režisér Miloš Wasserbauer je přístupná na webu https://www.ndbrno-evystavy. cz/reziser-milos-wasserbauer do 13. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám