Hlavní obsah

Bowie přinese průřez svou tvorbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze vystoupí ve středu jedna z nejoriginálnějších postav populární hudby poslední třetiny XX. století David Bowie. Ten až do 90. let reagoval ve své tvorbě na aktuální trendy a teprve na posledních dvou albech Heathen a Reality se obrátil do minulosti a začal syntetizovat. Koncert byl z Vysočan přemístěn pod střechu do T-mobile areny.

Foto: archiv resortu Dolní Morava

Celkový pohled na stavbu.

Článek

David Bowie byl označován za chameleóna. Nebylo to jen kvůli jeho převlekům a až androgynní stylizaci, ale hlavně kvůli tomu, jak často měnil styl. Začátkem sedmdesátých let patřil k předním představitelům nablýskaného glam rocku, který na koncepčním albu Ziggy Stardust umělecky povznesl do vesmírných výšin. Pak ale natočil ryze rockové album Aladin Sane, Young Americans naopak čerpali z diska a StationToStation ze soulfunku. Další obrat přišel na Low, kde se nechal inspirovat ambientní hudbu a chladem německého elektronického krautrocku. Toto pojetí uplatnil i v hudbě k filmu My děti ze stanice ZOO.

Na přelomu 70. a 80. let patřil Bowie k exponentům nové vlny, což potvrdila alba Scary Monsters and Supercreeps a Lodger. I když v závěru dekády jeho hvězda po vydání desky Let´s Dance trochu pohasla a soubor Tin Machine tolik nezaujal, v 90 letech se tento zpěvák a saxofonista, který se původně věnoval pantomimě, vrátil v plné síle. Po koncepčním temném albu 1. Outside přišel dokonce s tanečně laděnou desku Earthlink.

Koncert to vše připomene a současně ukáže, že stylové změny nezbavily jeho tvorbu základního charakteru, že přes odlišný háv mají jeho písně nezaměnitelný autorský rukopis. Seznam skladeb z koncertu v Oslu, kde vystoupil 18. června na deště, ukazuje, že Bowie čerpá z celé své kariéry, píseň The Man Who Sold The World pochází z jeho třetí desky, Reality je pak z aktuálního alba.

Seznam skladeb
Rebel Rebel
Fame
Battle For Britain (The Letter)
Cactus
Sister Midnight
New Killer Star
All The Young Dudes
Reality
China Girl
Life On Mars?
Modern Love
Afraid
The Man Who Sold The World
Changes
The Loneliest Guy
Hallo Spaceboy
Under Pressure
Ashes To Ashes
The Supermen
Quicksand
Be My Wife
Panic In Detroit
White Light, White Heat
I'm Afraid Of Americans
"Heroes"
přídavky
Suffragette City
Ziggy Stardust

Reklama

Související témata:

Související články

Ziggy Stardust jako Bowieho zrcadlo

Společnost EMI prožívá vzpomínkové jaro. Po reediční oslavě třicátého výročí vydání klíčového alba Pink Floyd Dark Side Of The Moon a připomínce dokumentu...

Lišák David Bowie hřející, bdící

Jedné z nejvýraznějších postav populární hudby posledních třiceti let, zpěvákovi Davidu Bowiemu vychází v pondělí nové album Reality.

David Bowie vystoupí nakonec v hale

Anglický zpěvák David Bowie vystoupí 23. 6 v Praze, nikoli však pod širým nebem v T-mobile parku, ale pod střechou na Výstavišti v T-mobile areně. Pořádající...

Výběr článků

Načítám