Hlavní obsah

Lišák David Bowie hřející, bdící

Novinky, Jaroslav Špulák

Jedné z nejvýraznějších postav populární hudby posledních třiceti let, zpěvákovi Davidu Bowiemu vychází v pondělí nové album Reality.

Foto: HZS Mikulov
Článek

"Hudbu vnímám jako proud barev, z nichž sice každá sama o sobě může být krásná a inspirující, ale jen jako celek mohou vytvořit nějaký obraz, který o něčem vypovídá. Já je přehazuji tak, aby do sebe zapadaly podle mých momentálních chutí. Pracuji s duhou a někdy se dostávám i za ni. Vzrušuje mě zjišťovat, jak mohou věci držet pohromadě," tvrdí britský hudební iluzionista David Bowie.

Je vždy osvěžující být žádostiv, čím překvapí a s jakou koncepcí vyrukuje, aby na dalších pár měsíců zamotal hlavy všem, kteří v hudebním světě hledají progresivitu. Tentokrát byl umírněný a nepřinesl nic převratného, vlastně se vrátil do starých časů.

Bowie v duchu 70. let

Reality je velmi čitelné album, které evokuje první polovinu sedmdesátých let, kdy pod Bowieho spoluvedením v Anglii vládl glam rock. Nejde ani tak o teatrálnost, o ní promluví chystané turné. Důležitý je zvuk, poněkud archaický, zato čitelný a přehledný. Na první poslech je na desce deset obyčejných písniček plus tajemná balada The Loneliest Guy.

Bowieho erudice ale nepočítá s takovým hodnocením jako konečným. Ve druhém třetím sledu se rýsuje úctyhodný vnitřní život skladeb, aranžérská štědrost i košaté nástrojové vpády, nenásilné a znamenitě cílené. Proto vedle sebe stojí vznešenost akustických nástrojů a dechů s důmyslností syntetických ploch.

Spojování věků i světů Bowiemu odjakživa šlo. Tentokrát to ztvrdil zařazením coververzí skladeb Try Some, Buy Some od beatlesovského kytaristy George Harrisona a svěžího hitu poloviny sedmdesátých let Pablo Picasso od The Modern Lovers.Vše bez potíží, Reality drží pohromadě bez ohledu na globální dojem pouhou Bowieho přítomností. Týká se to i závěrečné nervní barovky Bring Me The Disco King, odchylující se náladou od koloritu celku.

Po desce turné

Na světě jsou svrchované písničky starého lišáka, který chytil šestadvacátý dech (tolik alb již vydal). Jistě v tónech novinky rád tančí a blahořečí si za to, že si k ruce vzal dávného spoluproducenta Tonyho Viscontiho. Celý se pak třese na nadcházející světové turné, které začne 7. října v Kodani a skončí v březnu příštího roku. Říká: "Opravdu jsem si minulý rok živé koncerty užíval. Byla vynikající atmosféra a publikum skvěle reagovalo. Moje kapela je ve vrcholné formě a byla by hloupost nejet na turné teď, dokud nás to tolik baví."

David Bowie: Reality, Sony Music/Bonton, 49:23

Anketa

Koupíte si nové album Davida Bowieho?
Ano, co nejdříve
32 %
Rozhodnu se, až je uslyším
24,6 %
Až budu mít příležitost, tak si je nahraju (vypálím)
24,6 %
Bowie mě nezajímá
18,8 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám