Hlavní obsah

Bohumil Ždichynec o potřebě souznění s druhými

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékař a básník Bohumil Ždichynec se v posledních letech profiloval jako popularizátor vědeckých poznatků o mozku i o léčení různých chorob. V literární a publicistické rovině pak jako meditující analytik doby založené čím dál víc na individualismu. V souboru povídek Zvláštní způsob štěstí (Aesculapus, 224 strany) rozšířil své literární dovednosti o další žánr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohumil Ždichynec

Článek

Neopustil prostředí, v němž lékaři hledají způsob, jak pomoci lidem s jejich fyzickým i psychickým trápením. Sleduje ho však s větším nadhledem a s přesahem až do sci-fi literatury. Jen tak se hrdina jedné z povídek, podnikavý inženýr Adam Lexa, promění po smrti v malého psíka, který však nadále sleduje dění v původní rodině.

Obal knihy

Ždichynec ve svých textech vždy uplatňoval bohaté znalosti odborné, historické a filozofické, což trvá. Děj příběhů však rozšířil dál za české prostředí. Ostatně on sám i jeho hrdinové chápou svět v jeho komplexnosti. Ať už prožívají svá dobrodružství v Praze, Benátkách, nebo v Jeruzalémě.

Kladou si spolu s ním otázky: Kdo jsem, odkud a kam kráčím? Je unifikující se globální vesnice opravdu snem generací? A v povídkách si autor obrazy odpovídá, že jen empatie jednoho ke druhému a souznění s přírodou dodávají člověku sílu k dalšímu životu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám