Hlavní obsah

Bigbandová smršť na Proms

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské publikum si nemůže stěžovat, že se mu v těchto dnech nedostává jazz v nejlepším bigbandovém balení.

Foto: Jan Malý

Gordon Goodwin moderuje koncert svého Big Phat Bandu ve Smetanově síni.

Článek

Po hostování Marsalisova Jazz at Lincoln Center Orchestra přišel s dalším esem festival Prague Proms a ve zcela zaplněné Smetanově síni představil ve středu americký Gordon Goodwin’s Big Phat Band.

Orchestr existuje osmnáct let a v Los Angeles ho založil klavírista a saxofonista Gordon Goodwin. Na rozdíl od Marsalise se nevěnuje příliš swingu, ale hraje tu nejsoučasnější podobu jazzu tvořenou hlavně tvorbou šéfa kapely v originálním zvukovém balení a ovlivněnou rockem i latinskoamerickou hudbou. Hraje s neuvěřitelnou energií, což ale dělalo trochu problémy pražským zvukařům.

Foto: Jan Malý

Gordon Goodwin kromě klavíru se představil i jako zdatný saxofonista.

Gordon Goodwin’s Big Phat Band přijel bez zpěvačky Patti Austinové, takže koncert byl ryze orchestrální. Spojitost s tradicí prokázal vlastním zpracováním Gershwinovy Rapsodie v modrém, z dalších skladeb uveďme poctu Buddymu Richovi Buddy Complex s vynikajícími sóly obou bubeníků. Kapela představuje současnou špičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám