Hlavní obsah

Bienále přinese na tři desítky projektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci současného výtvarného umění budou mít letos v létě co dělat, aby stihli všechny přehlídky, které se připravují.

Foto: Martin Domín

Zleva: konvent, kostel, prelatura

Článek

Vedle dalšího ročníku bienále mladého umění pořádaného Galerií hlavního města Prahy se po dvou letech do Prahy vrací bienále, které se konalo ve Veletržním paláci a jež pořádala Národní galerie v Praze a časopis Flash Art. Pořadatelé se však nepohodli, a na letošek chystají každý vlastní akci. Lidé kolem Flash Artu zahájí 26. května v karlínských halách, NG startuje 14. června ve Veletržním paláci a Anežském klášteře.

Bývalí spolupracovníci se navzájem osočují z nedodržení uzavřených smluv a dohod. "Nebyli jsme spokojeni se způsobem shromažďování uměleckých děl a neshodli jsme se ani po odborné stránce - na tom, co je umění a jak je prezentovat," uvedl ředitel Sbírky moderního a současného umění NG a hlavní kurátor bienále Tomáš Vlček.

Hlavní kurátorka minulého společného bienále Helena Kontová podala na NG žalobu kvůli neoprávněnému užití ochranné známky. NG svou přehlídku nazvala Mezinárodní bienále současného umění 2005 - Národní galerie v Praze. Podle Kontové je tento název, zejména v anglickém překladu, zaměnitelný se značkou Prague Biennale, kterou si nechala zaregistrovat ona.

"Nadto NG tento svůj vlastní návrh ani sama neužívá, při kontaktování galeristů, umělců a kurátorů užívá jen naši ochrannou známku Prague Biennale. Proto jsme nuceni podat další žalobu," řekla Kontová. Nejedná se pouze o záměnu slov, ale o porušení duševního vlastnictví, míní. Knížák na tyto výtky reaguje vyjádřením v tom smyslu, že slovo ,bienále' se používá běžně, slovo ,mezinárodní' ještě častěji, a tak nevidí důvod pro podání žaloby.

Téma přehlídky pořádané NG zní Druhý pohled a tvoří jej 27 kurátorských projektů připravovaných kurátory z Česka, Evropy, Severní i Jižní Ameriky a Asie. Vlček připravuje sekci nazvanou shodně s celou přehlídkou Druhý pohled, kde představí díla Jany Sterbakové, Václava Požárka a Jiřího George Dokoupila. Knížák sestavil kolekci nazvanou Obraz jako stále přitažlivá tradice, v níž svá díla vystaví na pět desítek českých umělců včetně Knížáka samotného.

"Boříme tradiční hranice, které oddělují práci kurátorů, kunsthistoriků a umělců," řekl Vlček k zařazení Knížákova díla do přehlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám