Hlavní obsah

Autoportrét Rembrandta se prodal za 420 milionů

– Londýn

Vzácný autoportrét barokního malíře Rembrandta van Rijna se na úterní aukci společnosti Sotheby´s prodal za více než 14,5 milionu liber (přes 420,7 milionu korun). Jde o nejvyšší částku, jakou doposud nějaký kupec za vlastní podobiznu tohoto velikána výtvarného umění zaplatil, uvedla londýnská pobočka Sotheby’s.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Autoportrét malíře Rembrandta van Rijna se prodal v Londýně za více než 420 milionů.

Článek

Na obraze z roku 1632 se Rembrandt, kterému tehdy bylo 26 let, ztvárnil v černých šatech s bílým krajkovým límcem a klobouku. Jde o jeden z pouhých tří malířových autoportrétů ve sbírkách soukromých majitelů a ucházelo se o něj šest zájemců. Jeho odhadovaná cena činila 12 až 16 milionů liber. Za 22,3 milionu liber se prodal obraz od Joana Miróa.

Na aukci se v síni Sotheby’s dražila díla pocházející z pěti set let dějin umění, Rembrandtem počínaje a Gerhardem Richterem nebo Banksym konče. Britský streetartový umělec a aktivista do aukce dal triptych nazvaný Pohled na Středozemní moře 2017, na níž jsou znázorněny záchranné vesty. Jde o reakci na migrační krizi a Banksy chce výnos z aukce, který činí 2,2 milionu liber, věnovat jedné palestinské nemocnici na Západním břehu Jordánu. Odhadovaná cena olejomaleb byla 800 tisíc až 1,2 milionu liber.

Společnost Sotheby’s uvedla, že dvě třetiny z nyní prodávaných děl nikdy dříve v aukci nebyla a většina těch ostatních nebyla k dispozici na trhu s uměním dvě desítky let.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám