Hlavní obsah

Audioknižní putování poetickým světem Oty Pavla

Právo, Ilja Kučera ml.

Pod prozaickým názvem Ota Pavel – Povídky vyšel bezmála devítihodinový audioknižní průřez tvorbou tohoto mimořádného českého spisovatele. Autora, který stále okouzluje čtenáře a v tomto případě posluchače osobitým a citlivým pohledem na okolní svět, ať už se jedná o povídky rybářské, rodinné, či ty ze světa originální sportovní beletrie.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Audioknižní průřez vychází bezprostředně před devadesátým výročím spisovatelova narození, které připadá na letošní 2. červenec.

Na prvním disku naleznete souhrn titulů již vydaných. Z knížky Plná bedna šampaňského v nahrávce z roku 1979 čte Vlastimil Brodský povídku Jak Bohoušek Váňů oplatil hořký slzy Marušky Kettnerový. Z roku 2011 je půvabná dramatizace Pohádky o Raškovi v režii Jana Jiráně a zařazeny jsou i další starší nahrávky v podání Miroslava Horníčka, Jiřího Sováka, Rudolfa Hrušínského ml. či Karla Heřmánka.

Náplní disku druhého jsou nahrávky zcela nové. S podtitulem Povídky z šuplíku (texty z pozůstalosti) se o ně jako vypravěči podělili Miloslav König, Radúz Mácha a Igor Orozovič. V jeho podání zazní třeba rozsáhlá povídka Jak šel táta Afrikou. K velmi zajímavým, působivým a málo známým patří Běh Prahou (čte Radúz Mácha), hořké vyprávění o nadějích a zklamání spisovatelova otce, který naivně věří v komunistickou spravedlnost až do chvíle, kdy narazí na její otevřený antisemitismus.

V povídkách z pozůstalosti se také dozvídáme mnohé o vnitřním životě Oty Pavla a jeho boji s duševní chorobou. Celkově vzato, je nový supraphonský komplet důstojnou poctou k nedožitým devadesátinám Oty Pavla. Herecké provedení zařazených povídek, ať už v případě archivních, nebo zbrusu nových, ještě podtrhuje jejich sílu, sdělnost a jímavý půvab.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám