Hlavní obsah

Anonymní dárkyně věnovala Bezdězu unikátní část křížové cesty. Měla ji v obýváku

Právo, Michael Polák

Památkářům ze severních Čech se podařil jedinečný kousek. Zkompletovali unikátní, přes 300 let starou křížovou cestu, kterou nechala pro hrad Bezděz zhotovit v 17. století hraběnka Marie Anna z Valdštejna. Poslední kus dostali od anonymní dárkyně.

Foto: NPÚ

Dřevořezbu s výjevem Šimona Kyrenského, jenž pomáhá nést Ježíšovi kříž, darovala Bezdězu žena, která chce zůstat v anonymitě.

Článek

Ještě před dvěma lety chyběly v sérii dřevořezeb, zobrazujících poslední dny Krista, tři kusy, považované za ztracené. Teď je celá série pohromadě. Poslední kus věnovala Bezdězu starší žena, která si přála zůstat v anonymitě.

„Byl to nádherný okamžik, byli jsme dojatí a skutečně jsme v tu chvíli měli pocit, že plyneme s historií, že ovlivňujeme bezdězské dějiny,“ popisuje kastelán Bezdězu Kamil Seidl.

Žena se správci hradu ozvala letos poté, co v televizi viděla reportáž o Bezdězu, kde se o dřevořezbách mluvilo. „Mám doma asi sestřičku té vaší dřevořezby,“ oznámila kastelánovi po telefonu.

Jak se ukázalo, skutečně se jednalo o chybějící výjev křížové cesty, konkrétně páté zastavení s výjevem Šimona Kyrenského, jenž pomáhá nést Ježíšovi kříž.

Foto: NPÚ

Dřevořezbu s výjevem Šimona Kyrenského, jenž pomáhá nést Ježišovi kříž, darovala Bezdězu žena, která chce zůstat v anonymitě.

Neznámá dárkyně získala dřevořezbu jako dědictví po manželovi, který ji kdysi za něco vyměnil. Jelikož už není naživu, podrobnosti zůstanou navždy skryté.

„Dřevořezba visela u dámy v obývacím pokoji, a když jsme ji přebírali, byla zabalená v prostěradle. Opatrně jsme ji rozbalili a vykřikli dojetím, načež dárkyně pravila, že ji těší, že nám udělala radost,“ vypráví kastelán.

Snahu o zkompletování unikátní sbírky odstartoval jeho předchůdce, bývalý kastelán Jan Jurička. V březnu 2014 nalezl v útrobách hradu jednu z do té doby tří chybějících dřevořezeb a památkáři se začali o unikát znovu zajímat.

S výdaji nepočítali

Letos na jaře pak dostali nabídku na koupi předposlední ztracené dřevořezby s výjevem Pán Ježíš padá pod křížem poprvé. Prodávajícím byla starší paní z Prahy, která chtěla, aby se dřevořezba vrátila na hrad. Na základě znaleckého posudku odkoupil dřevořezbu Národní památkový ústav (NPÚ) za třicet tisíc korun.

„Ve chvíli, kdy jsme dostali nabídku na odkup tohoto vzácného díla, neváhali jsme, ač jsme samozřejmě s tímto výdajem nepočítali. Nicméně v těchto okamžicích je prioritou navrátit klenot na původní místo a zajistit, aby dřevořezbu obdivovaly další a další generace,“ uvedl šéf NPÚ, územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Zakoupenou i darovanou dřevořezbu teď čeká převoz k restaurátorům, zásahem odborníků projdou i originální rámy, které byly uschovány na hradě. „Návštěvníkům budou dřevořezby představeny v dubnu 2017,“ dodala mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám