Hlavní obsah

Angelina Jolie odmítla, že své válečné drama vykradla z knížky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká herečka a nově i režisérka Angelina Jolie prostřednictvím svých právníků kategoricky odmítla, že nápady pro svůj válečný film V zemi krve a medu vykradla z knihy The Soul Shattering. Spor se zřejmě potáhne ještě dlouho.

Foto: Reuters

Angelina Jolie

Článek

Spisovatel James J. Braddock (vlastním jménem Josip Kněževic) zažaloval herečku už před oficiální premiérou filmu v Zemi krve a medu, který se odehrává za války v Jugoslávii. Jeho knížka The Soul Shattering vyšla už roku 2007 a scénář později napsala Angelina Jolie. Podezřelý je především fakt, že Braddock se předtím setkal s producentem filmu Erikem Sarkicem a jednal s ním o možném zfilmování knížky. Pak prý autor s překvapením zjistil, že Sarkic už natáčí jiný film, aniž by to s ním konzultoval.

Angelina Jolie tvrdí, že nápady na film nejsou z knihy, prý je načerpala díky své práci jako velvyslankyně OSN. Její právníci u soudu v Los Angeles odmítli všechna tvrzení uraženého autora. Neporušili prý žádný zákon a navíc "žalovaná strana odmítá, že prvky filmu a knihy The Soul Shattering jsou právně či věcně podobné".

Jolie potvrdila, že autor knihy jim nedal povolení ke zpracování díla, ale odmítá, že by vůbec měla právní povinnost od něj získat licenci či svolení.

Film, který se těžko prosazoval

Angelina Jolie měla s filmem od začátku samé problémy. V bývalé Jugoslávii jí nejdříve nechtěli udělit povolení k natáčení. Když se začaly šířit informace, že jde o válečnou romanci, jejímiž hrdiny jsou Srb a žena z Bosny a že tam má voják znásilnit muslimskou ženu, hned se ozvalo sdružení ženských obětí války, které už předem vyhlásilo, že film bude zkreslovat historii.

Po premiéře se ale mnoho místních podle BBC shodlo, že je film natočen realisticky a někteří prý nervově neunesli pohled na poměrně nedávnou válku. Publikum tvořili muslimové z Bosny i Srbové.

"Je to realistický film, dojemný a těžko se na to dívá, když jste tu byli během války," řekla  divačka Sabira Sokolovičová. Další místní dodali, že je jim z toho až špatně a když vybuchují filmové granáty, připadají si, jako by válka pokračovala.

Jeden ze sarajevských důchodců po promítání uvedl, že je to lekce pro budoucí generace a každý obyvatel Bosny by to měl vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám