Hlavní obsah

Americké Národní sdružení kritiků vybralo Seana Penna jako nejlepšího herce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké Národní sdružení kritiků vybralo za nejlepšího herce loňska Seanna Penna za roli ve filmu Milk a Sally Hawkinsovou, která si zahrála ve snímku Happy-Go-Lucky, za nejlepší představitelku hlavní ženské role.

Článek

Podle agentury Reuters tato volba naznačuje, kdo by se mohl stát horkým favoritem na filmového Oscara. Agentura AP ovšem tvrdí, že výsledky oscarového klání jsou často dost odlišné. Nejlepším loňským filmem je podle Národního sdružení kritiků animované válečné drama s dokumentární prvky Valčík s Bašírem.

Žebříček sestavili kritici z největších amerických novin

V kategorii nejlepší scénář i nejlepší režie zvítězil film Happy-Go-Lucky. Režíroval ho Mike Leigh, který se také podepsal pod jeho scénář. Nejlepším hercem ve vedlejší roli rovněž ve snímku Happy-Go-Lucky byl vyhlášen Eddie Marsan. Nejlepší ženskou vedlejší roli předvedla Hanna Schygullová v německotureckém filmu Na druhé straně.

Členy Národního sdružení filmových kritiků jsou zástupci největších novin vycházejících v Los Angeles, Bostonu, New Yorku a Chicagu a také redaktoři magazínů Time, Newsweek, The New Yorker a Salon.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám