Hlavní obsah

Alois Nebel bude bojovat o Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český film Tomáše Luňáka Alois Nebel bude bojovat o Oscara. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) o tom rozhodla v pátek. To však neznamená, že byl film nominován, o tom rozhodnou až Američané.

Článek

Film půjde do českých kin 29. září. Zatím byl uveden na zahraničních festivalech (Benátky, Toronto).

Příběh nádražáka Nebela se odehrává v roce 1989. Tichý samotář vzpomíná na Dorothe, oběť násilného odsunu Němců po 2. světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou, výhybkář Wachek společně se svým otcem kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý, který překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku.

Ve filmu si zahráli Miroslav Krobot, Karel Roden, Václav Neužil ml., Tereza Voříšková, Marie Ludvíková, Leoš Noha, Alois Švehlík, Ondřej Malý, Ivan Trojan, Klára Melíšková, Simona Babčáková a další. Herci byli pak softwarově převedeni do černobílého animovaného světa.

„Hlasování je složitější v tom, že režiséři a producenti snímků, které byly ve výběru, nemohou hlasovat. Výsledky potvrzují, že vkus akademiků je velmi pestrý, každý měl svého favorita, ale názor akademiků nakonec určil za vítěze Aloise Nebela. Minimálně po výtvarné stránce jde o zcela výjimečný film a já osobně bych mu moc přál, aby se mu vedlo aspoň tak dobře jako obdobně koncipovanému izraelsko-německému snímku Valčík s Bašírem, který svého času nominaci na Oscara získal,“ prohlásil producent Pavel Strnad.

Členové ČFTA vybírali mezi 38 hranými a dokumentárními snímky, které měly premiéru od 1. října 2010 do 30. září 2011. Rozhodovalo se hlavně mezi snímky Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka, Habermannův mlýn režiséra Juraja Herze, Lidice režiséra Petra Nikolaeva, Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana, Odcházení režiséra Václava Havla a Přežít svůj život Jana Švankmajera.

Nominace na Oscary proběhnou 24. ledna 2012 a vyhlášení vítězů 26. února 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám