Hlavní obsah

Alexijevičová, Ardoneová či Bärfuss na Světě knihy Praha

Literární hvězdy z celého světa, 416 vystavovatelů a 748 účinkujících, to je v kostce mezinárodní knižní veletrh a festival Svět knihy Praha 2022, který proběhne od 9. do 12. června.

Foto: Svět knihy Praha

Světlana Alexijevičová

Článek

Letošním čestným hostem je Itálie. Představí se třeba Donatella Di Pietrantonio či autorka silných příběhů Viola Ardoneová. Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová vystoupí v sekci Literatura jako hlas svobody. Přijede i izraelský autor Etgar Keret a řada dalších.

Z Itálie dorazí stoupající hvězda Claudia Durastantiová, novinář, spisovatel a scenárista Gianfranco Calligarich a renomovaný psychoanalytik Luigi Zoja. Zazpívá populární šansoniér Peppe Voltarelli.

„Běloruská držitelka Nobelovy ceny Světlana Alexijevičová ve svých knihách i veřejných projevech kriticky nahlíží jak sovětskou, tak postsovětskou éru. Za své postoje je vystavována nátlaku. Na Světě knihy Praha 2022 se zapojí do sekce Literatura jako hlas svobody, jež chce sloužit jako veřejná tribuna pro tvůrce bojující za svobodu. Prostor pro své názory v ní dostane také lidskoprávní aktivista z Hongkongu nominovaný na Nobelovu cenu míru Nathan Law,“ poznamenala za pořadatele Pavla Umlaufová.

Svět knihy Praha 2022 se bude věnovat Ukrajině a částečně tak nahradí zrušený kyjevský veletrh Book Arsenal.

Foto: Svět knihy Praha

Lukas Bärfuss

„Věříme, že tímto způsobem můžeme pomoci udržet v chodu knižní průmysl v zemi zasažené válečnou agresí, představit bohatství ukrajinské literatury a kultury a přispět k tomu, aby s ní lidé na útěku neztratili kontakt, a to především děti,“ uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

Prezentaci ukrajinské tvorby bude vyhrazen samostatný veletržní stánek. Chystá se také multimediální show Fokstroty inspirovaná ukrajinskou avantgardní poezií. Ukrajinské děti si z veletrhu mohou zdarma odnést knihy ve své rodné řeči.

Z dalších hostů festivalu lze jmenovat třeba švýcarského prozaika Lukase Bärfusse či izraelského povídkáře Etgara Kereta, Britku Naomi Woodovou a marockou prozaičku Leïlu Slimaniovou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám