Hlavní obsah

Albrecht nezklamal ani nenadchl

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrat německého dirigenta Gerda Albrechta k České filharmonii po osmi letech byl minulý čtvrtek a pátek očekáván s napětím - spíše než z hudebních důvodů byl chápán jako diplomatické zakončení situace, která vznikla po dirigentově rezignaci na šéfovský post ČF v roce 1996.

Foto: Jana Bečková

Odpočívadlo a kaple v Obřím dole

Článek

Albrecht si zvolil pro zaplněné Rudolfinum (i s asistencí německé televize) tři skladatele - Dvořáka, Martinů a Brucknera. Nejlépe Albrechtovi vyšla úvodní skladba, předehra ke Dvořákově opeře Vanda, efektní číslo mnohem bližší dirigentovu naturelu než Martinů a jeho Kouzelné noci.

Ve třech písních pro soprán a orchestr nástroje dost překrývaly sólistku Livii Ághovou a českému překladu čínské poezie nebylo příliš rozumět. Brucknerovu Symfonii č.6 A dur podal s důrazem na předimenzovanost zvukových kontrastů a s velkým patosem.

Albrechtův návrat k ČF nezklamal, přinesl slušné podání Dvořáka, diskutabilnějšího Martinů a pouze průměrného Brucknera, což je však ve srovnání s excelentními výkony současného šéfa orchestru Zdeňka Mácala trochu málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám