Hlavní obsah

3 Doors Down usilují o cenu Grammy

Novinky, Jaroslav Špulák

Ve dvou kategoriích Nejlepší podání rocku a Nejlepší rocková skladba, usiluje o zisk prestižního ocenění Grammy skladba When I"m Gone americké čtveřice 3 Doors Down. Pochází z loňského alba Away From The Sun.

Článek

Skupina 3 Doors Down, existující od roku 1997, je ve Spojených státech hvězdou velkého formátu. Před čtyřmi lety na sebe přitáhli pozornost singlem Kryptonite a následující debutovou deskou The Better Life. Dnes už má skupina za sebou více než dva tisíce koncertních vystoupení na celém světě.

Základem je rock

"Nejsme žádná alternativa nebo snad heavy metal," vysvětluje baskytarista Todd Harrell. "Jsme jednoduše rock´n´rollová kapela, jež ve svých textech vypráví pár z miliónů příběhů, které život přináší."

Byli to právě 3 Doors Down, kteří před dvěma lety upozornili zámořského posluchače na sílu písničky v době, kdy tamější scénu ovládaly divoké nu-metalové soubory jako Linkin Park. Připojili se k vlně post grunge, ke kapelám, které přijaly odkaz fenomenální Nirvany z první půle devadesátých let.

Odkaz grunge

Deska Away From The Sun je toho pádným důkazem: úvodní skladba When I´m Gone jako by patřila do repertoáru dnešních Pearl Jam, tak silné je její vnitřní pnutí. Následujících deset písní není uchopitelných na první poslech, jistě na nich ale zaujme kytarová hravost a zpěv Brada Arnolda. Není nikterak původní, ale pasuje přesně k výrazu, který 3 Doors Down hudebně nabízejí.

Ano, na své nové desce evokují zvuk Pearl Jam. Nikdo jim ale neodpáře, že si vzor vybrali dobře.

3 Doors Down: Away From The Sun Universal Music, 46:57

Reklama

Související články

Springsteen kontra rappeři

Nominace na americké hudební ceny Grammy, které byly v úterý zveřejněny v New Yorku, naznačily, jaká jména by mohla dominovat 45. ročníku ankety, jejíž...

Výběr článků

Načítám