Hlavní obsah

Českého lva mohou získat Novotný, Mrkvička nebo Kotek

David Novotný, Jan Cina, Duy Anh Tran, Vojtěch Kotek a Ladislav Mrkvička. To je pětice herců, kteří byli letos nominovaní na cenu Český lev v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

27. Český lev - nominace - nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roliVideo: ČFTA

 
Článek

Nominovaní zastupují snímky Vlastníci (Novotný a Kotek), Národní třída (Cina), Na střeše (Tran) a Staříci (Mrkvička). O svých rolích krátce pohovořili v medailoncích, které tradičně natočila Česká filmová a televizní akademie ve spolupráci s Českou televizí.

„Ten můj pan Švec byl takové zvláštní koření toho celého kusu. Je mu přes 40 let a pořád žije s maminkou. To mě vlastně baví: sedět, mlčet a pak zasmečovat, to je pohodička,“ říká k roli Novotný.

Jan Cina vzpomínal na to, jak jako ne moc dobrý šofér jezdil při natáčení filmu Národní třída v centru Prahy: „Myslím, že pro kolemjdoucí to nebylo úplně bezpečný,“ uvedl Cina s tím, že byl vděčný za spolujezdce – kolegu Hynka Čermáka.

Duy Anh Tran si zahrál ve filmu Na střeše stydlivého Songa, jehož před kamerou mentoroval Alois Švehlík. „Zasmáli jsme se dost,“ vzpomínal Tran.

Jako o „jízdě“ mluví o natáčení filmu Vlastníci Vojtěch Kotek. „Všichni jsme měli různé taháky a já měl tu výhodu, že jsem byl zapisovatel té schůze, takže jsem měl před sebou pořád otevřený notebook a v něm úplně natvrdo scénář,“ smál se.

Ladislav Mrkvička získal nominaci za roli Tondy ve filmu Staříci. „Je podle mě vyrovnaný a klidný, prožil svůj život v normálu, nikdy nechtěl být hrdinou. To mi vyhovovalo, člověk, který je obyčejný. A pak provede něco neobyčejnýho.“

Vyhlašování cen Český lev proběhne v sobotu 7. března v Praze v Rudolfinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám