Hlavní obsah

České lvy předají herci a filmaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předávajícími cen na 26. Českém lvu budou osobnosti z řad českých herců a filmových a televizních tvůrců. Mezi nimi herec Pavel Řezníček či herec a režisér Ondřej Sokol.

Foto: Michaela Feuereislová

Ondřej Sokol

Článek

„Pro mě je to pocta. Jsem rád, že budu moci předat cenu někomu, kdo si ji zaslouží,“ říká Řezníček, jenž předá sošku Českého lva vítězi v kategorii Nejlepší střih.

V té byli nominovaní Jan Daňhel (za filmy Hastrman a Hmyz), Vladimír Barák (Toman), Jana Vlčková (Všechno bude) a Anna Johnson Ryndová (Zlatý podraz).

„Pokud bych měl vybrat kategorii, která je pro mě osobně nejzajímavější, zvolil bych kategorii Nejlepší film a Nejlepší režie. Obdivuji režisérskou profesi,“ dodal Řezníček.

Sokol bude předávat cenu v kostýmní kategorii. „Není to kategorie, ve které bych se cítil vysloveně jako odborník, ale už po mně jednou na divadelních cenách chtěli, abych předával cenu za balet, takže tohle je ještě zlatý,“ uvedl.

V kategorii Nejlepší kostým byli nominovaní Andrea Králová (Čertí brko), Eva Kotková (Hastrman), Tomáš Chlud (Jan Palach), Katarína Štrbová Bieliková (Toman) a Simona Rybáková (Zlatý podraz).

„Čím jsem starší, a čím víc uměleckých cen se ruší, tím víc mám pocit, že ceny Český lev vypovídají o tom, že je tu pořád ještě někdo, komu záleží na českém filmu a jeho tvůrcích. Že to vypovídá o tom, že si něčeho přece jen ještě vážíme,“ dodal Sokol.

Akademici vybírali z celkem 69 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2018. Nejvíce nominací napříč všemi kategoriemi získaly filmy Toman, Hastrman a Všechno bude.

Výsledky budou vyhlášeny 23. března.

Nejaktuálnější články o udělování cen Český lev najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám