Hlavní obsah

Státní opera: novými šéfy Svárovský a Ďumbala

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Státní opery Praha Jaroslav Vocelka představil na čtvrteční tiskové konferenci nové šéfy uměleckých souborů opery a baletu. Baletní soubor od nové sezóny převezme po Pavlu Šmokovi dosavadní šéf baletu plzeňského Divadla J. K. Tyla Pavel Ďumbala, operní soubor po Vojtěchu Spurném povede dirigent Leoš Svárovský.

Článek

Ďumbala je Šmokův žák z Pražského komorního baletu. "Poprvé jsem se vzdal šéfování v roce 1997, když mi bylo sedmdesát. Ale nové vedení se neosvědčilo, takže jsem nakonec vyhověl žádostem, abych soubor opět postavil na nohy. Nyní ho svěřuji člověku, s nímž si rozumím a rád s ním budu spolupracovat," komentoval svůj odchod Pavel Šmok, který z rukou ředitele Vocelky převzal jmenování doživotním čestným uměleckým šéfem baletu Státní opery.

Leoš Svárovský se po letech vrací k opeře. "Po ukončení školy jsem měl to štěstí, že jsem byl jediným asistentem legendárního dirigenta Zdeňka Košlera a mohl s ním spolupracovat na řadě inscenací operního souboru Národního divadla. Poté jsem se více věnoval symfonické hudbě, ale opera je pro mne vrcholem a rád se k ní vracím," uvedl dirigent.

Svárovský nastudoval se souborem Státní opery v 2. polovině 90. let Janáčkovu Káťu Kabanovou a Gounodova Fausta a Markétku, v roce 2000 řídil v Amsterodamu Dvořákovu Rusalku. V současné době je šéfdirigentem Komorní filharmonie Pardubice, stálým dirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, stálým hostem Státní filharmonie Brno a pedagogem na katedře dirigování pražské HAMU. Těchto aktivit se nehodlá zcela vzdát, ale věří, že se mu podaří vše skloubit tak, aby Státní operu neošidil.

"Zrušil jsem řadu svých závazků a přestože v příští sezóně nenastuduji žádnou premiéru, pouze převezmu inscenace Kouzelné flétny a Tosky, chtěl bych časem zvýšit kvalitu orchestru, sólistů i sboru Státní opery Praha tak, aby se vyrovnala špičkovým tělesům, jakým je například Česká filharmonie," řekl Svárovský, který kromě oper hodlá s orchestrem Státní opery uvádět i samostatné koncerty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám