Hlavní obsah

Nové knihy - Kundera, Chandler i Herbert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází slavný román Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí, první díl sci-fi ságy Duna Franka Herberta nebo detektivka Sestřička Raymonda Chandlera.

Článek

Milan Kundera: Nesnesitelná lehkost bytí

Slavný román vychází s obvyklou poznámkou autora a s doslovem Květoslava Chvatíka. Poprvé vyšel francouzsky v roce 1984 v Paříži u Gallimarda, v roce 1985 česky v Kanadě v nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Vyprávění o lásce, o Tereze a Tomášovi, o Sabině a Franzovi, o lehkosti a tíze bytí...

"Po čtyřech letech strávených v Ženevě ubytovala se Sabina v Paříži a nemohla se vzpamatovat z melancholie. Kdyby se jí někdo zeptal, co se jí stalo, nenašla by pro to slov. Životní drama se dá vždycky vyjádřit metaforou tíže. Říkáme, že na člověka dopadlo nějaké břemeno. Člověk to břemeno unese nebo neunese, padá pod ním, zápasí s ním, prohrává nebo vítězí. Ale co se vlastně stalo Sabině? Nic. Opustila jednoho muže, protože ho chtěla opustit. Pronásledoval ji pak? Mstil se jí? Ne. Její drama nebylo dramatem tíhy, ale lehkosti. Na Sabinu dopadlo nikoli břemeno, ale nesnesitelná lehkost bytí."

Atlantis, váz., 344 str., 357 Kč

Frank Herbert: Duna

První díl dnes již dvanáctidílné ságy o pouštní planetě Arrakis, která nejenže proslavila do té doby ne příliš známého autora, ale přinesla uznání také jeho synovi Brianovi, i námět k již k dvojímu filmovému zpracování. Po jedním je podepsán i David Lynch.

Kultovní sci-fi sága Duny se rodila nesnadno. Její první díl, román Duna, který později proslavil jednoho z dnes již klasiků sci-fi literatury, Franka Herberta, vyšel v roce 1963 v časopise Analog pod názvem Svět Duny, ovšem jen jeho část. Díky obrovskému ohlasu u čtenářů napsal vzápětí autor pokračování příběhu Prorok Duny. Pro knižní vydání obě části spojil a výstižně a stručně nazval Duna.

Baronet, překlad Jindřich Smékal, Karel Blažek, 640 str., váz., 329 Kč

Raymond Chandler: Sestřička

Hlavní protagonistkou detektivního příběhu známého autora drsné školy je mladá žena pátrající po zmizelém bratrovi. Ačkoliv mu nabízí směšný honorář, Marlowovi se jí zželí a případu se ujme. Brzy narazí na bratrovy stopy a při té příležitosti se mu připletou do cesty další nebezpečně krásné mladé ženy i několik mrtvol. Podezřelých přibývá a vše směřuje do jediného místa - do Hollywoodu.

Albatros Plus, 272 str., 179 Kč

James Wilson: Hitlerovo alpské útočiště

Obrazová kniha Hitlerovo alpské útočiště poskytuje jedinečnou příležitost prohlédnout si krajinu, stavby (většinou dávno zničené) a Vůdcovy blízké společníky v atmosféře doby. Každá ze skvostných dobových fotografií zaznamenává jedinečný dějinný okamžik, který by jinak navždy zmizel pod nánosem času.

James Wilson v této jedinečné knize dokazuje za použití 271 původních německých pohlednic a fotografií ze své soukromé sbírky, jak byla Hitlerova posedlost překrásnou a za normálních okolností pokojnou bavorskou horskou krajinou v okolí Berchtesgadenu používána k vytváření působivého, leč naprosto klamného obrazu jeho hrůzného režimu. Z prosté alpské chaty Wachenfeld, kterou si Hitler pořídil roku 1933, se postupem času stal Berghof, jižní sídlo vládce Třetí říše, které co do významu předčil pouze Berlín. 

BBart, překlad Luděk Vacín, 208 str., váz., 390 Kč

Petra Hůlová: Umělohmotný třípokoj

Čtvrtý román mladé prozaičky, autorky úspěšných románů Paměť mojí babičce, Přes matný sklo a Cirkus Les Mémoires, přináší do české literatury téma palčivé a přitom výrazně kontroverzní: vyprávění zachycuje zpověď stárnoucí prostitutky, která bilancuje svůj život, vzpomíná na to, co prožila, a místy s humorem a nadsázkou líčí svá léta strávená vykonáváním nejstaršího řemesla.

V psaní Petry Hůlové představuje kniha výrazný posun k výrazové sevřenosti, nová je zde i humorná stránka vyprávění hlavní hrdinky.

Torst, 156 stran, brožované, 159 Kč 

Alfred Price: Nástroje temnot

Faktografická kniha popisuje tajnou historii elektronického boje během druhé světové války. Během druhé světové války, ale i dlouho po ní, zůstávaly systémy elektronického boje a jejich využití v boji žárlivě střeženým vojenským tajemstvím. Alfred Price, letec RAF, který létal v jednotkách určených pro boj s německými střelami V-1 a V-2 a specializoval se na elektronický boj a taktiku leteckého boje, byl tímto tématem přitahován a zároveň byl v jedinečném postavení někoho, kdo může poodhalit tuto dosud většinou opomíjenou stránku druhé světové války.

Když byly Nástroje temnot v roce 1967 poprvé publikovány, staly se standardní prací, na kterou se odvolávají ti, kdo se tímto velmi zajímavým tématem zabývají. Od svého vzniku byla kniha rozšiřována tak, jak se objevovaly nové materiály. Tato zcela přepracovaná verze končí japonskou kapitulací v srpnu 1945 a rozbor zde uveřejněný je založen na všech dosud dostupných materiálech.

Mladá fronta, 269 Kč, váz., 272 + 16 str., 269 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám