Hlavní obsah

Jihlavský filmový festival hledá Dobré dílo

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní desátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2006 začíná pod heslem Nikdy nebylo líp! Do neděle 29. října nabídne 110 filmů a jako každý rok na závěr vyhlásí ceny pro nejlepší středoevropský i český dokument.

Článek

Festival organizují sami mladí tvůrci. A o tom, že se letos stal zase o něco bojovnější a "přemýšlivý", jak si roztomile říká, svědčí i poslední prohlášení. "Dokument nelze poměřovat pravdivostí ani správností politického názoru, může být jen meziprostorem, který umožňuje vidět společnost jinak," tvrdí programový ředitel Petr Kubice.

V Jihlavě neuvidíte filmy, jako je třeba Kráska v nesnázích, na niž je podle ředitele festivalu Marka Hovorky nejzajímavější pohled do publika, na karlovarský sál tleskající vestoje a stejné věty v reklamních článcích, které následovaly. "Nakonec je celá marketingová strategie prodeje tisíckrát podstatnější zprávou o stavu společnosti než sám film," prohlásil veřejně.

Letos je připravena novinka, a to cena pro nejlepší světový dokument Dobré dílo. Mezi kandidáty se scházejí filmy od Chantal Ackermanové, Japonky Naomi Kawaseové nebo ruského klasika Alexandra Sokurova. Osobností festivalu bude osmadevadesátiletá legenda evropské kinematografie, režisér Manoel de Oliveira, který osobně uvede svůj poslední film Belle pour toujours, jenž je poctou Luisi Buňuelovi a JeanuClaudu Carrierovi.

Filipínský underground

Zajímavostí bude představení filipínského undergroundového filmaře, který si říká Khavn, a tvorby Nicoláse Echevaría, mexického poetického etnografa, který sleduje život tamních indiánů.

Přehlídku zahájí dokument Ztracená dovolená Lucie Králové o nalezeném filmu turistů z Číny a dobrodružství při hledání jeho majitelů. Klasik dokumentární tvorby Karel Vachek představí nový opus Záviš - Kníže pornofilmu pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tattiho pana Hulota (Vznik a zánik Československa). Dokumentaristka Helena Třeštíková uvede časosběrný portrét fotografa Pavla Štechy a Jan Šikl odhalí další díl z cyklu Soukromého století, který se jmenuje Nízký let, v němž za pomocí amatérských záběrů líčí život české důstojnické elity po druhé světové válce.

Festival doprovodí řada akcí. Již šestý ročník Burzy námětů nabízí filmařům jedinečnou možnost předvést projekty zástupcům zahraničních televizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám