Hlavní obsah

Kytarista Queen Brian May vydal knihu o vzniku vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brian May, který se proslavil vynikajícími kytarovými sóly v britském rockovém kvartetu Queen, se veřejně vyznal ze své další velké lásky - astronomie. Jako spoluautor se podepsal pod knihu pojednávající o počátcích vzniku vesmíru, která vyšla v Londýně.

Článek

Pro znalce Mayova života ve skutečnosti nejde zase o tak velké překvapení. Devětapadesátiletý hudebník totiž v 70. letech opustil své doktorandské studium astronomie právě kvůli tomu, aby mohl hrát s Queen. Takže kniha nazvaná Bang! The Complete History of the Universe (Třesk! Úplné dějiny vesmíru) vlastně jen znamená návrat na cestu, z níž zhruba před čtyřmi desítkami let zběhl k hudbě.

Kniha zahrnuje období od vzniku vesmíru před více než 13 miliardami let a dívá se i do budoucnosti - do doby, kdy náš svět zanikne. K tomu má dojít za několik miliard let. Spoluautory knihy jsou dva moderátoři BBC, Patrick Moore a Chris Lintott, kteří mají vlastní televizní program Nebe v noci, věnovaný rovněž astronomii.

May je přesvědčen, že mezi astronomií a hudbou není tak velký rozdíl, jak by se mohlo zdát. "Myslím si, že v obou případech jde o jistý druh čistoty," řekl hudebník v nedávném rozhovoru pro londýnský deník The Guardian. "Protože v myšlenkách se můžete hluboko ponořit jak do vesmíru, tak do hudby, a dosáhnete na skutečnou abstrakci. Ocitnete se tak milióny kilometrů daleko od všech svých starostí a osobních problémů a od prachu a dýmu místa, kde žijete." 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám