Hlavní obsah

Dobrodružství a láska na křídlech stíhaček

Právo, Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už léta je to stejné, jen s větší či menší úctou, nápaditostí a obratností natočené. Nebeští jezdci, Top Gun, Tmavomodrý svět... Piloti vojenských stíhaček mají hrdinství vepsáno v očích, jejich příběhy lákají k filmování. Nejnověji skládá hrdinům na křídlech hold americký režisér Tony Bill ve filmovém dramatu z první světové války Rytíři nebes, jehož příběh byl inspirován osudy legendární Lafayettovy eskadry, tvořené mladými americkými piloty, kteří se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii.

Článek

Každý z budoucích pilotů měl samozřejmě k odchodu do války svůj důvod - mladý farmář z Texasu vidí ve válečných stíhačkách šanci, jak utéct od dluhů rodinného ranče, černošský boxer zase cítí dluh k Francii, která se k němu zachovala slušně, když mu umožnila účast na boxerských zápasech. Mladík s nepěkným zápisem v trestním rejstříku se snaží utéct před minulostí, jinému zase nezbývá než proti vlastní vůli, ale pod tlakem vlivného otce dostát rodinné vojenské tradici.

Nováčky má na povel zkušený a otcovský velitel eskadry, cenné rady do válečných běd trousí životem otřískaný a přiměřeně zcyničtělý perfektní pilot Cassidy, doprovázený na každém kroku věrným lvem. A kdesi za humny čeká mladá, krásná dívka, docela jiná, než se na první pohled zdá.

No a máme je pohromadě. Jako vystřižené a jen s kosmetickými úpravami překreslené z řádky filmů, z nichž Tmavomodrý svět připomínají Rytíři nebes svým půdorysem asi nejvíc. Sbližování i problémy komunikace, odhalování minulosti, rodící se přátelství, zkrátka život ve výcvikovém středisku zabírá první zhruba hodinu filmu. Pak přijde první start, boje v oblacích, návrat se ztrátami na životech, druhý start, boje v oblacích...

Rytířům chybí především neotřelost, nápaditost a alespoň špetka osvěžujícího humoru. Vcelku záhy lze dokonce odhadnout, kdo z hrdinů má scenáristickou šanci na přežití a kdo nikoliv. Nezbývá tedy než se jen dívat, což lze ale popravdě řečeno docela dobře. Zejména scény na nebi jsou zručně natočené, a protože se tehdy bojovalo na relativně malou vzdálenost, jsou souboje s německými piloty jednak docela přehledné, jednak až nečekaně osobní.

Nepřátelé vzájemně dobře poznávají svá letadla, časem už vědí, co od koho čekat, leckterý let se stává prestižní záležitostí. To navzdory předvídatelnému příběhu přece jen vyvolává jisté napětí a pocit spíš dobrodružného než válečného žánru. Dívat se dá dobře i na většinu herců - mladší dámské ročníky ocení kouzlo "Tristana" Jamese Franca v hlavní nováčkovské roli farmáře Rawlingse, ty starší spíš Jeana Rena jako velitele Thenaulta a Martina Hendersona coby Cassidyho. Jennifer Deckerová se asi bude líbit všem mužům, ale ti stejně půjdou do kina hlavně na letadla a pěkně nasnímané bitvy.

Rytíři nebes, USA/Francie, 2006 režie: Tony Bill, scénář: Blake T. Evans a Phil Sears, kamera: Henry Braham, hrají: James Franco, Jean Reno, Martin Henderson

Reklama

Výběr článků

Načítám