Hlavní obsah

Němci točí v Praze drama o listopadu 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Německá komerční televize RTL točí od úterý v Praze hraný film o dramatických událostech podzimu 1989, kdy se začaly hroutit komunistické režimy ve střední a východní Evropě. Produkční kancelář v Kolíně nad Rýnem ve středu oznámila, že snímek bude věnován útěku tehdejších východoněmeckých občanů na západoněmecké velvyslanectví, odkud si nakonec vynutili odjezd na Západ.

Článek

Drama nazvané Pražské velvyslanectví se natáčí na originálních místech v české metropoli. V historické scéně, kdy tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher v potemnělé zahradě Lobkovického paláce oznamuje uprchlíkům volnou cestu do západního Německa, opět vystoupí sám Genscher.

Snímek vypráví příběh mladého páru, který je v září 1989 na svatební cestě v Praze. Muž už delší dobu plánuje útěk z tehdejší NDR a až v Praze nadhodí své ženě tento plán. Zatímco ona se po dlouhém přemlouvání uchýlí na západoněmeckou ambasádu, on se snaží dostat z NDR do Prahy také jejich společného syna.

Natáčení v Praze má trvat do 19. listopadu. Vysílání na RTL se plánuje v příštím roce. Východní Němci, kteří byli nespokojeni s politickou situací ve své zemi, koncem léta 1989 obsadili v Praze velvyslanectví SRN, a snažili se tak získat azyl. Situace v objektu byla stále méně únosná. Poslední zářijový den přicestoval do Prahy Genscher, aby uprchlíkům oznámil výsledek jednání vlád obou německých zemí a tehdejší československé vlády Ladislava Adamce. Bylo dohodnuto, že tito občané budou z NDR vypovězeni a přepraveni přes východoněmecké území do západního Německa. Zvláštní vlaky železnice NDR pak z Prahy přepravily více než 4000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám