Hlavní obsah

Bůh Beskyd se jednou naštval na lidi

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po projektu Olza, který představil hudební skladatel Lešek Wonka loni, je tu s projektem novým, nazvaným Wichry.

Článek

Olza měla pouze několik představení. "Důvod je prozaický - peníze," říká Wronka. "Olza byl megalomanský projekt a náklady na jeho realizaci byly tak velké, že se ho nedařilo prodat. Rozhodl jsem se požádat o dotaci Evropskou unii, což jsem udělal loni v září. Po pěti měsících přišla odpověď, že je to zajímavý projekt, ale regule EU říkají, že peníze lze dát pouze na nový."

"Nejdřív jsem měl v úmyslu napsat volné pokračování Olzy, ale nakonec se zrodil úplně nový příběh nazvaný Wichry. S Olzou jej ovšem spojují některé postavy. Evropská unie nám nakonec grant přiřkla," vysvětluje autor.

Tvrdí, že se v určité fázi života dostal do krize a Wichry jsou zrcadlem jeho vnitřních prožitků. "Bůh Beskyd se naštval na lidi, že kradou, lžou, smilní, ničeho si neváží a navíc ho přestali uctívat. Rozhodl se přivolat wichry, které by ho pomstily. Nedomyslel ale, že vypustil tři džiny z lahve. Wichry jsou tři vědmy, které místo toho, aby se přidaly na stranu Beskyda, jdou proti němu. Příběh pak pokračuje konfliktem mezi Bohem a jeho synem, na čemž si wichry přihřívají polívčičku. Končí to však happy endem a dojde k dohodě mezi lidmi a božstvem. Zjistí, že si jsou navzájem potřební."

"Pro představení jsem vytvořil nový jazyk - staroslovanštinu. Je to konglomerát češtiny, slovenštiny a polštiny," představuje Wronka obsah projektu. Zúčastní se ho muzikanti a herci z Česka, Polska a Slovenska. Na scéně bude při představeních spousta účinkujících. Režisér Jarek Staniek a výtvarnice a scénografka Katarzyna Ewa Nesteruk jsou z Polska. Wronka je Čechopolák. "Wichry odehrajeme na jednom místě vždy třikrát. 24. až 26. října v Bratislavě, 31. října až 2. listopadu v Praze a 9. až 11. listopadu ve Varšavě."

I ony vyjdou na nosičích. Cédéčko s hudbou je už natočené a na trhu se objeví u příležitosti prvního představení v Bratislavě. Česká televize natočí záznam jednoho pražského představení a vydá jej na DVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám