Hlavní obsah

Premiéry - World Trade Center i Nabít a zabít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru drama Olivera Stonea World Trade Center, krimithriller Nabít a zabít, česká komedie Mezi námi přáteli a ještě čtyři dokumenty.

Článek

World Trade Center

Drama Olivera Stonea World Trade Center vypráví skutečný příběh dvou mužů, kteří v poslední vyvázli živí z inferna Světového obchodního centra, na které zaútočila al-Kajdá

Jako první 11. září 2001 zareagovali na volání o pomoc z věží Světového obchodního centra policisté Will Jimeno a John McLoughlin. Když se obě zřítily, zůstali uvězněni v jejich troskách. Na rozdíl od svých kolegů jako zázrakem přežili, ovšem zaživa pohřbeni pod šesti metry sutě. Přestože se navzájem nemohli vidět, slyšeli se a vzájemně si dodávali odvahu. To jim zachránilo život. Od svobody je totiž dělilo nekonečných dvanáct hodin, po které se k nim dostávali záchranáři.

World Trade Center ale není jen příběhem dvou mužů v nejtěžší životní zkoušce, ale také jejich rodin a lidí, kteří riskovali své životy, aby je zachránili.

World Trade Center, USA 2006, 129 min., české titulky, režie: Oliver Stone, hrají: Nicolas Cage, Michael Pena, Maria Bello, Maggie Gyllenhaal, Jay Hernandez...

Nabít a zabít

Hlavnímu hrdinovi krimi thrilleru Nabít a zabít Slevinovi se momentálně moc nevede. Jeho dům byl určený k demolici a on se vydává za svou přítelkyní, která má však již jiného. Aby se z toho dostal, půjčí si byt svého přítele Nicka Limese v New Yorku, zatím co on je mimo město.

Nicka začnou brzy v bytě hledat lidé z podsvětí, a to hned dva největší gangsteři - Boss a Rabbi, kdysi partneři, dnes konkurenti.  Nikdo neví jak Nick vypadá a Slevin gangstery nedokáže přesvědčit, že není ten, koho hledají. Slevin se tak ocitne před Bossem a dostane onu příslovečnou nabídku, která se nedá odmítnout - Slevin zabije Rabbiho syna a jeho dluh bude splacen...  

Lucky Number Slevin, USA 2006, 109 min., české titulky, režie: Paul McGuigan, hrají: Josh Hartnett, Bruce Willis, Ben Kingsley, Lucy Liuová, Morgan Freeman, Dorian Missick, Stanley Tucci, Mykelti Williamson... 

Dělníkova smrt

Dokumentární film ukazuje v šesti kapitolách šest podob dělnické práce na přelomu tisíciletí. Ukrajinští havíři prolézají nízkými štolami uzavřených šachet, aby si naloupali trochu uhlí na zátop, asijští nosiči síry podnikají před očima zvědavých turistů dlouhé pochody se sírou v křehkých koších. Nigerijští řezníci zpracovávají stáda dobytka dlouhými noži přímo na zkrvavené zemi jatek. Čínští dělníci budují obří továrny nového impéria, zatímco Íránci na břehu rozřezávají zrezivělý tanker.

Zato v Německu přeměnili někdejší ocelárny na muzeum pro rodiny s dětmi. Co to je dnes být dělníkem, jehož označení je jedním z nejvíce zprofanovaných slov moderní historie?

Workingman's Death,  Rakousko / Německo 2005, 122 min., české titulky, režie: Michael Glawogger

Mezi námi přáteli

Humorná sonda do manželského života, která s nadsázkou popisuje obraz unaveného sexuálního života dvojice ve středním věku. Hledání příčin nezájmu pracovně vytížené partnerky o manželský sex vyústí v přesvědčení partnera, že ji sex s ním neuspokojuje, a to z jednoho jediného důvodu: údajně má malý penis.

Mezi námi přáteli, Česko 2006, 85 min., české znění, režie: Vlado Štancel, hrají: Vlado Štancel, Jan Přeučil, Dalibor Gondík, Ivana Buková... 

Extrémní svahy

Dokument Extrémní svahy vypráví o revolučním vzestupu snowboardingu, který v 80. a 90. letech změnil tvář zimních sportů. Pětici snowboardistů si ve filmu zahráli skutečné hvězdy tohoto sportu.

Pět nejlepších snowboardistů světa přijíždí na Aljašku, kde se koná extrémní závod ve snowboardingu. Své síly změří v nejnepřístupnějším terénu - až na samých vrcholcích zasněžených aljašských hor. Během příprav na první sjezd se skupina sbližuje, poznává své životní příběhy, odlišné názory. Začínají vznikat přátelství, ale také rivalita. Každý z nich má k závodu jiný důvod.

First Descent, USA 2005, 110 min., české titulky, režie: Kemp Curly, Kevin Harrison, hrají: Nick Perata, Terje Haakonsen, Shaun White, Shawn Farmer, Hannah Teterová...

Amazonia Vertical

Dokumentární film Amazonia Vertical je o hoře Auyan Tepui, která je skoro nedostupná, panenská a je to největší stolová hora Amazónie. Indiáni věří, že na jejím vrcholu sídlí démoni. Beckovi Ondrejovičovi se podařilo provést první kompletní přechod hory. Její vertikální linie ho tak okouzlily, že se pod horu vrátil s přáteli, aby vylezli nikým nedotknutou panenskou stěnu.

Amazonia Vertical, Slovensko 2004, 63 min., režie: Pavol Barabáš  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám